FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pronađene alkemičarske bilješke Isaaca Newtona

LONDON, 1. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Pronađena je zbirka bilježakaIsaaca Newtona, britanskog matematičara i fizičara iz 17. stoljeća zakoje su znanstvenici mislili da su zauvijek izgubljene.
LONDON, 1. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Pronađena je zbirka bilježaka Isaaca Newtona, britanskog matematičara i fizičara iz 17. stoljeća za koje su znanstvenici mislili da su zauvijek izgubljene.

Bilješke o alkemiji otkrivene su nakon Newtonove smrti 1727. godine, no trag im se izgubio nakon što su na dražbi u srpnju 1936. godine prodane za 15 funti.

Iznova su pronađene dok su istraživači katalogizirali rukopise u Kraljevskom društvu Britanske akademije znanosti.

"Ovo je veliko otkriće za poznavatelje Newtonova djela i za povjesničare uopće", rekao je dr. John Young s Londonskog kraljevskog koledža.

Newtonovo proslavljeno djelo "Philosophiae Naturalis Principia Mathematica" ili "Matematički principi prirodne filozofije" smatraju se jednim od najvažnijih dijela moderne znanosti. U njima je ugledni znanstvenik formulirao tri zakona gravitacije i kretanja.

Neki su stručnjaci u Newtonovo vrijeme vjerovali da alkemija skriva tajnu kako osnovne metale pretvoriti u srebro ili zlato. Newtonove vlastoručne bilješke na tu temu napisane su na engleskom.

"One pružaju ključni dokaz o autorima alkemije koje je čitao Newton i o alkemičarskim teorijama kojima se bavio zadnjih desetljeća 17. stoljeća", rekao je Young.

Zbirka Newtonovih rukopisa bit će izložena na Ljetnoj izložbi znanosti u Kraljevskom društvu u Londonu koja počinje 4. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙