FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 24. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do15,30 sati
ZAGREB, 24. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ŠARM EL-ŠEIK - Egipat je krenuo u pravi lov na ljude nekoliko sati nakon napada u ljetovalištu Šarm el-Šeiku na Crvenom moru, u kojima je u noći s petka na subotu ubijeno najmanje 88 osoba. Napadi koji su dosad najkrvaviji u toj zemlji i dolaze šest tjedana uoči predsjedničkih izbora, zadali su težak udarac vlasti Hosnija Mubaraka koja je sve više izložena islamističkom terorizmu. Egipatske snage sigurnosti krenule su nakon atentata u potragu za napadačima, uhitivši više desetaka osoba na Sinajskom poluotoku. Među uhićenima su muškarci koji su nedavno pušteni na slobodu nakon pritvora zbog istrage o atentatima od 7. listopada 2004. u Tabi, u kojima su život izgubile 34 osobe. Odgovornost za napade na hotel, parking i tržnicu starog dijela grada, preuzela je skupina povezana s terorističkom mrežom al-Qaidom.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon predložio je u nedjelje Egiptu suradnju u borbi protiv "islamskog i ekstremističkog terorizma". "Razgovarali smo o nužnosti borbe protiv terorizma i suradnje između zemalja, uključujući i suradnju Izraela i Egipta na području borbe protiv islamskog i ekstremističkog terorizma", prepričao je Sharon na sjednici vlade sadržaj svog telefonskog razgovora s Mubarakom. Egiptu je također ponuđena pomoć u akciji spašavanja i pronalaženja žrtava napada u kojima je poginulo 88 ljudi, među kojima je devet stranaca.

LONDON - Čelnik Scotland Yarda Ian Blair preuzeo je "punu odgovornost" za pogrešku koju su u petak načinili policajci ubivši nedužnog čovjeka za kojeg su mislili da je povezan s istragom o neuspjelim atentatima u Londonu od 21. srpnja. "To je tragedija. Policija u glavnom gradu preuzima punu odgovornost" za smrt tog čovjeka, kazao je Blair za Sky News. "Njegovoj obitelji mogu samo izraziti iskrenu sućut", dodao je Blair. Žrtva čiji je identitet Scotland Yard utvrdio u subotu, brazilski je električar Jean-Charles de Menezes (27) koji je "izlazio iz kuće u četvrti Tulse Hill nedaleko od Stockwella koja je bila pod nadzorom budući da je bila povezana s napadima od 21. srpnja", izjavila je policija.

LONDON - Britanska policija "nema razloga vjerovati" da su počinitelji četiri napada u Londonu 21. srpnja napustili Veliku Britaniju, izjavio je u nedjelju šef britanske policije Ian Blair za Sky News. "Nemamo razloga vjerovati da su počinitelji tih napada napustili zemlju", kazao je Blair. On je izrazio bojazan da je "moguće da postoje druge skupine koje su sposobne organizirati i izvršiti napade".

RIM - Papa Benedikt XVI. je tijekom današnjeg angelusa, koji je održao sa trijema kućice u alpskim planinama u talijanskoj regiji Valle d'Aosti, pozvao Boga da zaustavi ubilačku ruku terorista koji su odgovorni za nedavne napade u Londonu i Šarm el-Šeiku. "Ponovno sam zgrožen vijestima o terorističkim napadima koji izazivaju smrt, razaranje i patnju u zemljama poput Egipta, Turske, Iraka i Velike Britanije", rekao je Benedikt XVI. pred više tisuća vjernika koji su se iz raznih krajeva Europe uspeli na planinu kako bi ga pozdravili. "Molimo Svemogućeg da zaustavi ubilačku ruku, koja se pomiče iz fanatizma i mržnje, i neka preobrati srca prema mislima pomirenja i mira", rekao je papa Benedikt XVI.

RIM - Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi trebao bi ujesen posjetiti Hrvatsku, piše u nedjelju list Messaggero. Rimski dnevnik objavljuje reportažu s tradicionalnog susreta šefa države s novinarima uoči ljetnih praznika, a za Ciampija, kao što je i sam kazao, to je posljednji takav susret budući da mu u svibnju 2006. godine istječe sedmogodišnji mandat. Ciampi je rekao kako se tijekom godišnjeg odmora neće mnogo udaljavati kako bi se "mogao vratiti u Rim u svakome trenutku" zbog međunarodne situacije. "Ciampija ujesen očekuju mnoga putovanja, u Hrvatsku, Tursku i dakako po talijanskim pokrajinama koje još nije obišao, a obećao je da će posjetiti sve", piše Messaggero.

PRAG - Češki ministar kulture Pavel Dostal umro je u nedjelju u 62. godini od raka gušterače, priopćila je glasnogovornica Instituta za tumore u Brnu Zuzana Jukalova. Intelektualac iz redova ljevice i član Socijaldemokratske stranke (ČSSD) od 1991., Dostal je na dužnosti češkog ministra kulture bio od 1998. Dostal, dramaturg, novinar, pisac i autor televizijskih scenarija, 1960-ih je sudjelovao u reformatorskim inicijativama za demokratizaciju tadašnjeg komunističkog režima. Nakon sovjetske okupacije Čehoslovačke 21. kolovoza 1968. kojom je "Praško proljeće" doživjelo svoj kraj, bio je među mnogim umjetnicima koje je neostaljinistički režim bio zabranio. Do pada komunizma 1989. godine, Dostal je da bi zaradio za život morao raditi razne poslove - među ostalima je i prao trupla u mrtvačnici. Političari svih stranaka cijenili su ga kao principijelnog demokrata.

BAGDAD - Napadač samoubojica zaletio se kamionom punim eksploziva u betonske prepreke ispred policijske postaje u Bagdadu u nedjelju i pritom je ubio najmanje 22 ljudi, a ranio više od 30, priopćila je policija. Napadač je detonirao eksploziv ispred policijske postaje Rashad. Šest automobila, uključujući dva policijska, zahvatio je požar od eksplozije, a oštećeno je i nekoliko obližnjih dućana, rekli su policijski dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙