FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: U zemljama pogođenim tsunamijem veća opasnost od širenja AIDS-a

KOBE , 4. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Razorni tsunami koji je prošlegodine pogodio Aziju, doveo je nekoliko zemalja, u kojima je brojzaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a i prije bio velik, u još većuopasnost od širenja te smrtonosne bolesti, izvijestili su u utorakUjedinjeni narodi.
KOBE , 4. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Razorni tsunami koji je prošle godine pogodio Aziju, doveo je nekoliko zemalja, u kojima je broj zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a i prije bio velik, u još veću opasnost od širenja te smrtonosne bolesti, izvijestili su u utorak Ujedinjeni narodi.

Svaka četvrta novovozaražena osoba je s područja Azija, a na tom kontinentu živi gotovo polovina stanovništva našeg planeta. Od te bolesti u Aziji dnevno umre 1.500 osoba. UN upozorava kako postoji opasnost da se u predstojećih pet godina, bez primjene odgovarajućih programa, inficira još 12 milijuna ljudi.

"Iznimno smo zabrinuti zbog povećane opasnosti od širenja HIV-a i AIDS-a u tom području", rekla je članica UNAIDS-a za azijsko-pacifičko područje Jan Leno na međunarodnoj konferenciji o AIDS-u održanoj u japanskom gradu Kobeu.

Humanitarni radnici smatraju da je jedan od razloga povećane opasnosti od većeg broja zaraženih HIV-om u regiji narušen zdravstveni sustav i manjak temeljnih zdravstvenih usluga stanovništvu, primjerice nedostupnost kondoma. U regiji je i sve veći broj vojnog osoblja i humanitarnih djelatnika koji koriste usluge lokalnih prostitutki.

U Aziji je prema podacima UN-a HIV-om zaraženo 8,2 milijuna stanovnika, od toga 5,1 milijun u Indiji. U svijetu je HIV-om zaraženo 39 milijuna stanovnika, od kojih 25 milijuna u subsaharskom dijelu Afrike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙