FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracije pripadnicima "Bugojanske skupine" ubijenim 1972.

SPLIT,23. srpanj(Hina) - U Ogorju Gornjem kod Muća te u Šestanovcu iTrnbusima kod Blata na Cetini održani su danas komemorativni skupovi uspomen na pogibiju sedmorice pripadnika "Bugojanske skupine",hrvatskih emigranata koji su, radi rušenja komunističkog poretka iuspostave slobodne hrvatske države, u lipnju i srpnju 1972. u SFRJnamjeravali izvesti više diverzantskih akcija.
SPLIT,23. srpanj(Hina) - U Ogorju Gornjem kod Muća te u Šestanovcu i Trnbusima kod Blata na Cetini održani su danas komemorativni skupovi u spomen na pogibiju sedmorice pripadnika "Bugojanske skupine", hrvatskih emigranata koji su, radi rušenja komunističkog poretka i uspostave slobodne hrvatske države, u lipnju i srpnju 1972. u SFRJ namjeravali izvesti više diverzantskih akcija.

Komemoracije je organizirao Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva u suradnji s članovima obitelji ubijenih te uz pomoć nekoliko braniteljskih udruga iz Hrvatske i BiH i pod pokroviteljstvom središnjice HVIDR-e.

U sukobima s JNA, milicijom i Teritorijalnom obranom na području BiH i Hrvatske poginula su 15-orica pripadnika "Bugojanske skupine". Četvorici - Đuri Horvatu, Vejsilu Keškiću, Mirku Vlasnoviću i Ludvigu Pavloviću - Vojni sud u Sarajevu, nakon suđenja u studenom i prosincu, izrekao je smrtnu kaznu. Pavloviću je kazna preinačena u 20 godina robije, a poginuo je u srpskoj agresiji na BiH u rujnu 1991. kod Tomislav Grada. Tijela osuđenih na smrt i strijeljanih godine 1973. njihove obitelji i danas potražuju.

U Ogorju Gornjem ubijeni su Ilija Glavaš, Stipe Ljubas, Petar Bakula i Filip Bešlić. Njima u spomen, molitvu i odrješenje predvodio je župnik fra Stipe Bešlić.

Sarajevski svećenik don Ante Jelić, idejni začetnik podizanja spomenika "Bugojanskoj skupini" na planini Raduši u BiH, predvodio je molitvu u Šestanovcu, gdje je ubijen Vidak Buntić.

Misa zadušnica služena je u Trnbusima, gdje su ubijeni Ambrozije Andrić i Pavao Vegar, pod čijim je vodstvom okupljena "Bugojanska skupina".

Ostali članovi skupine - Adolf Andrić, Viktor Kancijanić, Ilija Lovrić, Vlado Miletić, Vinko Knez, Ivan Prlić, Nikola Antunac i Vilim Eršek ubijeni su u Bosni i Hercegovini.

Glavni tajnik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva Bože Vukušić rekao je da je zadovoljan odzivom na ovogodišnje komemoracije. "Očekivao sam desetak - dvadesetak ljudi, a okupilo ih se više stotina", rekao je Vukušić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙