FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Gospodarski rast ove bi godine sigurno trebao biti 4 posto, a inflacija ispod 3 posto, istaknuo je danas na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader.

Takvu procjenu Sanader temelji na očekivanjima da će, nakon teškog prvog tromjesečja, rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu ove godini biti "veći nego svih ovih godina".

Uporište za takve procjene su mu statistički podatci o rastu industrijske proizvodnje, niskoj inflaciji, te bržem rastu izvoza od uvoza.

Industrijska je proizvodnja u lipnju ove godine veća za 12,3 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, a u prvom polugodištu za 4,7 posto viša nego u istom razdoblju lani.

Inflacija je u šest mjeseci iznosila 2,9 posto, a premijer očekuje da ona ostane na istoj razini s obzirom da se cijena nafte na svjetskom tržištu stabilizirala.

Ohrabrujućim je ocijenio podatke da izvoz ponovno raste brže od uvoza - robni je izvoz, isključe li se iz njega brodovi, u prvom polugodištu porastao za 13 posto, dok je uvoz porastao za 7 posto.

To su statistički podatci, ne želje Vlade, kazao je premijer, neizravno time odgovarajući na kritike o lošoj gospodarskoj politici Vlade, koje su među ostalim stigle i od čelnika SDP-a Ivice Račana.

Sanader kaže kako se usporava i rast vanjskog duga, pa očekuje da se njegov udio u BDP-u s 82,2 posto krajem prošle godine do kraja ove godine smanji na 81 posto BDP-a.

Ostaje obveza raditi na smanjenju neravnoteže robne razmjene, niskoj inflaciji i održavanju gospodarskog rasta iznad 4 posto, poručio je Sanader.

Ističe također i kako švicarska formula indeksacije mirovina, prema sadašnjim podatcima, neće narušiti vrijednost mirovina.

Premijer Ivo Sanader poručio je danas da se u pripremama za proslavu 10. obljetnice akcije Oluja Vlada neće osvrtati na neke minorne političke skupine kojima je namjera omesti njenu pripremu.

Nećemo se osvrtati na takve skupine, koje na političkoj sceni imaju jedan posto, a namjeravaju omesti Državni odbor u pripremi proslave te veličanstvene akcije, rekao je Sanader, ne precizirajući na koga pritom misli.

Premijer je to izjavio na sjednici Vlade koja je odlučila hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih i nestalih branitelja na područjima posebne državne skrbi darovati stanove i kuće u državnom vlasništvu.

Država će svoje stanove i kuće na područjima posebne državne skrbi darovati braniteljima i članovima obitelji poginulih i nestalih, koji u njima prebivaju na dan stupanja na snagu Vladine Uredbe, dakle danom objave u Narodnim novinama.

Uvjet je da su evidentirani kao korisnici tih stanova i kuća u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, te da u svom vlasništvu nemaju drugih nekretnina na području Hrvatske.

Branitelji i članovi obitelji poginulih i nestalih trebaju Ministarstvu u roku šest mjeseci podnijeti zahtjev da im se stanovi i kuće daruju.

Država im pak uvjetuje da ih ne smiju otuđiti deset godina od darovanja.

Povjerenstvo za nastavak privatizacije Ine, koje je danas osnovala hrvatska Vlada, dobilo je zadaću da u roku 10 dana raspiše međunarodni natječaj za odabir financijskog savjetnika za nastavak privatizacije te tvrtke.

Povjerenstvo Vladi također treba predložiti najpovoljniji model nastavka privatizacije hrvatske naftne kompanije.

Odluku o osnivanju Povjerenstva Vlada je donijela na zatvorenom dijelu današnje sjednice, a za čelnog čovjeka Povjerenstva imenovala je potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Članovi Povjerenstva su i ministri gospodarstva i financija Branko Vukelić i Ivan Šuker, njihovi pomoćnici Željko Tomšić i Krešimir Dragić, te predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Damir Ostović. Tajnicom Povjerenstva imenovana je predstojnica Ureda predsjednika HFP-a Melida Ivković.

Upravu Ine Vlada je zaključkom zadužila da imenuje povjerenstvo unutar tvrtke koje će surađivati s Povjerenstvom za nastavak privatizacije Ine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙