FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica Biskupske komisije HBK i Komisije Vlade RH za odnose s vjerskim zajednicama

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - U Tajništvu Hrvatske biskupskekonferencije (HBK) održana je danas zajednička sjednica Biskupskekomisije HBK za odnos s državom i Komisije Vlade RH za odnose svjerskim zajednicama, pod predsjedanjem biskupa požeškog ipredsjednika Biskupske komisije HBK-a. mons. Antuna Škvorčevića.
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - U Tajništvu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održana je danas zajednička sjednica Biskupske komisije HBK za odnos s državom i Komisije Vlade RH za odnose s vjerskim zajednicama, pod predsjedanjem biskupa požeškog i predsjednika Biskupske komisije HBK-a. mons. Antuna Škvorčevića.

Mons. Škvorčević naglasio je kako je potpisivanjem četiriju ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske stvoren temelj za razvoj uređenih odnosa Crkve i Države na razini europskih standarda, sukladno aktualnom trenutku hrvatskoga društva kao i s perspektivom za budućnost, priopćeno je večeras iz Tajništva HBK-a.

Također je podsjetio da su neke ugovorene stvari uspješno provedene, no da još uvijek ima dosta toga što čeka svoju provedbu.

Ministar kulture RH i predsjednik Komisije Vlade RH za odnose s vjerskim zajednicama, mr. Božo Biškupić, istaknuo je kako je Vlada RH spremna učiniti sve što je u njezinoj moći da se svi ugovori provedu, svjesna da u njihovoj provedbi postoje određene teškoće.

Sjednici su prisustvovali članovi obiju komisija te supredsjedatelji mješovitih povjerenstava Vlade RH i HBK-a.

Razgovaralo se i o provedbi Ugovora o gospodarskim pitanjima, osobito o pitanjima povratka oduzete crkvene imovine, te su razriješena neka načelna pitanja o nadležnosti pojedinih državnih tijela u tom procesu.

Konstatirano je da je aktualna vlast cijeli taj proces koji je u minulom periodu zastao, pokrenula te se vide neki konkretni rezultati u povratu oduzete crkvene imovine što daje određeno jamstvo da će proces uspješno ići naprijed, navodi se u priopćenju.

Također su dogovorene završne primjedbe prije sklapanja provedbenih sporazuma za povrat crkvenih knjiga, oduzetih za vrijeme komunističke vladavine, te sporazuma za pastoral u bolnicama i ostalim ustanovama za zdravstvenu i društvenu skrb koji će uskoro biti potpisan.

Razmatrana su i neka aktualna pitanja koja se tiču Katoličke Crkve i njezinog položaja u hrvatskom društvu.

Utvrđeno je da će se iduća zajednička sjednica održati u prostorijama Vlade RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙