FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Naplata proračunskih prihoda do konca lipnja bila je za 7,4 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, a sam lipanj ima 16 posto veću naplatu nego lanjski lipanj, izvijestio je danas članove Vlade ministar financija Ivan Šuker.

To je najbolji pokazatelj stanja državnih financija, rekao je Šuker demantirajući time napise po medijima.

Ministar je također izvijestio da je do 24. lipnja obrađeno 64 posto poreznih prijava i vraćeno 742 milijuna preplaćenog poreza, dok je lani u isto vrijeme bilo vraćeno 706 milijuna kuna.

Šuker je te podatke iznio dok je informirao Vladu o početku pripreme Pred-pristupnog ekonomskog programa (PEP).

Vlada je danas prihvatila prijedlog Ministarstva financija i osnovala Koordinacijsko tijelo za pripremu i praćenje provedbe PEP-a, u njemu su predstavnici ministarstava i ostalih državnih institucija, te nezavisni ekonomski stručnjaci.

Premijer Ivo Sanader zauzeo se da se u to tijelo uključe i predstavnici socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca.

Svoj prvi PEP, dokument koji je sastavni dio pred-pristupnog fiskalnog nadzora putem kojeg se zemlja kandidat priprema za koordinaciju gospodarskih politika zemalja članica EU, Hrvatska je Europskoj komisiji uputila 2004.

S obzirom na obvezu izrade PEP-a jednom godišnje, Hrvatska ga i ove godine mora pripremiti i dostaviti od 15. listopada do 1. prosinca.

Uz PEP, Hrvatska je obvezna pripremiti i Fiskalni izvještaj za EU o fiskalnom deficitu i dugu najkasnije do 1. ožujka iduće godine.

Zagrebački i osječki Potrošač, te splitski Dalmatinski potrošač, udruge su kojima je Vlada dodijelila poslove savjetovanja za zaštitu potrošača, a paralelno s tim i po 311 tisuća kuna.

Za ostvarivanje prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, država je lani potrošila oko 3,9 milijardi kuna, navodi se u Izvješću o provedbi Zakona koje je Vlada prihvatila na današnjoj sjednici.

U potpunosti su izvršene sve odredbe Zakona, izvijestila je ministrica hrvatskih branitelja Jadranka Kosor.

Podsjetila je na neke od lanjskih mjera - zaposleno je oko 2500 branitelja, odnosno broj nezaposlenih smanjen je za sedam posto.

Reprogramirani su HBOR-ovi krediti za branitelje, za trećinu su im smanjene cijene stanova na područjima posebne skrbi i manjim gradovima, donijeto niz psiho-socijalnih mjera.

Vlada je danas Saboru predložila da deklaracijom podupre zajedničku kandidaturu Mađarske i Hrvatske za organizaciju europskog nogometnog prvenstva UEFA EURO 2012.

Takvu deklaraciju već je donio mađarski parlament, a Vlada je kandidaturu podržala u siječnju ove godine.

Hrvatska Vlada zaključila je danas da treba pokrenuti postupak konzultacija radi uvođenja zaštitnih carina za uvoz goveđeg i junećeg mesa kako bi se domaći uzgajivači zaštitili od prekomjernog uvoza.#L#

Naime, ministar poljoprivrede Petar Čobanković upozorio je da je u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno više od 3.000 tona junetine, a ako bi se taj trend nastavio do konca godine uvezlo bi je se oko šest tisuća tona, što je oko deset posto domaće potrošnje.

To bi, naglasio je, moglo dovesti do viškova i nemogućnosti domaćih proizvođača da plasiraju svoje proizvode.

Vlada radi toga pokreće pregovore s Europskom komisijom kako bi se uvele zaštitne carine na uvoz govedine.

Ministarstvo poljoprivrede zadužila je da do 7. srpnja pripremi sve bitne podatke koji se odnose na prekomjerni uvoz goveđeg mesa kako bi se ta informacija uputila Vijeću za stabilizaciju, te Tajništvu Svjetske trgovinske organizacije.

Najkasnije do 14. srpnja, Ministarstvo mora predložiti stajališta Hrvatske koje će njezini predstavnici zastupati prilikom konzultacija s Europskom unijom u cilju donošenja odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

Vlada je danas Hrvatskom saboru predložila da do konca ove godine odgodi primjenu Zakona o kemikalijama, koji se trebao primjenjivati od 1. srpnja.

Vlada je odgodu zatražila uz objašnjenje da još nisu osigurani svi uvjeti za početak rada Ureda za kemikalije.

Prihvatili li Sabor Vladin prijedlog, bit će to druga odgoda primjene Zakona o kemikalijama - prvi put primjena je odgođena s 1. siječnja na 1. srpnja ove godine.

Premijer Ivo Sanader pozvao je da se odgoda Zakona iskoristi kako bi se njegove odredbe u cijelosti uskladile sa standardima Eurospke unije.

Zakon koji je u petak trebao stupiti na snagu, nije do kraja bio usklađen, rekao je premijer.

Dioinica Rupa-Jurdani na autocesti Rupa-Rijeka-Žuta Lokva, koja se svečano otvara popodne, u prometu će biti od sutra ujutro, najavili su premijer Ivo Sanader i ministar prometa Božidar Kalmeta na današnjoj sjednici Vlade.

Željeli smo da ta važna dionica, dugačka oko 11 kilometara, bude u prometu prije vikenda i pojačanog dolaska turista, rekao je Sanader, navodeći da su za otvaranje dobivene sve potrebne dozvole.

Izrazio je zadovoljstvo što će se popodne otvoriti ta cesta, te zahvalio svim izvođačima i graditeljima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙