FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: Ne utječemo na rad Državnog odvjetništva

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Vlada Republike Hrvatske odbacujeneistine o bilo kakvim utjecanjima na kaznene postupke koje provodiDržavno odvjetništvo, a koje su se proteklih dana mogle čuti od nekihnezavisnih zastupnika Hrvatskog sabora i pojedinaca na koje se takveistrage odnose, priopćeno je danas iz Vlade.
ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Vlada Republike Hrvatske odbacuje neistine o bilo kakvim utjecanjima na kaznene postupke koje provodi Državno odvjetništvo, a koje su se proteklih dana mogle čuti od nekih nezavisnih zastupnika Hrvatskog sabora i pojedinaca na koje se takve istrage odnose, priopćeno je danas iz Vlade.

Sve istražne radnje koje provodi Državno odvjetništvo kao neovisno pravosudno tijelo u isključivoj su nadležnosti te institucije, a Vlada Republike Hrvatske nikada se nije i neće uplitati u rad bilo kojeg dijela pravosudnog sustava. Stoga Vlada Republike Hrvatske sve izjave o umiješanosti državnog vrha u rad pravosudnih institucija ocjenjuje tendencioznim i neistinitim i u cijelosti ih odbacuje, kažu u Vladi.

U priopćenju se ne navodi koji su to pojedinci Vladu optužili za umiješanost u rad Državnog odvjetništva.

U javnosti je nedavno objavljen iskaz tajnog svjedoka ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991. koji tvrdi da je usmene zapovjedi za te zločine izdavao Branimir Glavaš, nezavisni saborski zastupnik koji je početkom 90-ih u Osijeku bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu. Glavaš je to ocijenio kao nastavak pokušaja da ga se kompromitira, režiran u državnom vrhu, u kojemu sudjeluje i Državno odvjetništvo.

Te je optužbe prvi odbacio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks koji je u vrijeme navodnih zločina u Osijeku jedno vrijeme bio šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju. On je izjavio da istragu o navodnim ubojstvima Državno odvjetništvo vodi samostalno i neovisno. "Ni predsjednik Vlade, ni Predsjednik Republike, ni Hrvatski sabor nemaju nikakve veze s pokretanjem ovog postupka, koji istina, koincidira s jednim političkim srazom i obračunom koji je nametnuo Branimir Glavaš. No, nema nikakve uzročno posljedične veze da bi se radilo o nekom montiranom naručenom pokušaju političkog obračuna", rekao je jučer Šeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙