FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Ne bojim se da će me Haag sumnjičiti za Osijek

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora VladimirŠeks kazao je u četvrtak kako se ne boji da će ga Haški sud pozapovjednoj odgovornosti sumnjičiti za ubojstva civila u Osijeku1991., ističući da kao predsjednik osječkoga Kriznog štaba nije imaonadležnost nad vojnim, policijskim ni postrojbama Sekretarijatanarodne obrane.
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kazao je u četvrtak kako se ne boji da će ga Haški sud po zapovjednoj odgovornosti sumnjičiti za ubojstva civila u Osijeku 1991., ističući da kao predsjednik osječkoga Kriznog štaba nije imao nadležnost nad vojnim, policijskim ni postrojbama Sekretarijata narodne obrane.

Da se slučajem ubojstava civila srpske nacionalnosti u Osijeku bavi Haški sud potvrdila je u četvrtak ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja je, na konferenciji za novinare, kazala kako Haag "taj predmet ima kod sebe".

Šeksa su novinari, nakon prisege novih članova DSV-a u Saboru, upitali boji li se da bi ga se za osječki slučaj moglo teretiti po zapovjednoj odgovornosti.

Šeks je odbacio takvu mogućnost, pojašnjavajući da je njegova uloga u Osijeku 1991. bila isključivo uspostava civilne vlasti, a da u djelokrugu regionalnoga Kriznog štaba, kojem je bio na čelu, nije bila ni vojska ni policija.

Te su postrojbe, ističe, bile u nadležnosti ministarstava obrane i unutarnjih poslova.

"Regionalni krizni štab imao je sasvim druge zadaće i nikakva objektivna niti zapovjedna odgovornost predsjednika ni bilo kojeg člana Kriznog štaba ne može biti instalirana za ekscesne pojave ili zločine koji su počinjeni u to vrijeme. Prema tome nemam nikakvih razloga bojati se haških istražitelja niti bilo kojeg drugog pravosudnog tijela", kazao je Šeks.

Ponovio je da je u Osijeku u to vrijeme vladao kaos, u kojem su djelovali pojedinci i skupine nad kojima nitko nije imao kontrolu.

Na pitanje je li znao za te zločine, Šeks je odgovorio niječno, te ponovio kako su priče o likvidacijama počele kolati tek u studenom i prosincu 1991., kad on više nije bio u Osijeku.

Naglasio je da istragu protiv Branimira Glavaša Državno odvjetništvo vodi samostalno i neovisno, te odbacio Glavaševe tvrdnje da je riječ o politički montiranom procesu.

"Ni predsjednik Vlade, ni Predsjednik Republike, ni Hrvatski sabor nemaju nikakve veze s pokretanjem ovog postupka, koji istina, koincidira s jednim političkim srazom i obračunom koji je nametnuo Branimir Glavaš. No, nema nikakve uzročno posljedične veze da bi se radilo o nekom montiranom naručenom pokušaju političkog obračuna", rekao je Šeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙