FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Sabor do sredine srpnja moguće i o Mlinarićevu nasljedniku

ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora VladimirŠeks danas je na Hrvatskom radiju izrazio uvjerenje da će Sabor dokonca godine donijeti zakon koji će zajamčiti izravno biranjeopćinskih načelnika, gradonačelnika i župana, a do sredine srpnjaodlučiti o novom predsjedniku Vrhovnog suda, te moguće i novomministru unutarnjih poslova. #L#
ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je na Hrvatskom radiju izrazio uvjerenje da će Sabor do konca godine donijeti zakon koji će zajamčiti izravno biranje općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, a do sredine srpnja odlučiti o novom predsjedniku Vrhovnog suda, te moguće i novom ministru unutarnjih poslova. #L#

Ne mogu biti potpuno siguran, ali po mojim informacijama, novi bi ministar trebao biti imenovan već na ovoj (15.) sjednici, najavio je Šeks u emisiji "S Markova trga".

Sadašnji ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić odlazak iz Vlade je najavio zbog zdravstvenih razloga.

Šeks je izrazio uvjerenje i da će do 15. srpnja Hrvatska dobiti predsjednika Vrhovnog suda, a novi kandidat za to mjesto je Branko Hrvatin.

Opća sjednica Vrhovnog suda, koja mu treba dati 'zeleno svjetlo' sazvana je za 1. srpnja, Hrvatina potom treba potvrditi Odbor za pravosuđe, te u konačnici sam Sabor.

Vlada će u proceduru uputiti zakonski prijedlog o izborima za lokalnu (područnu) samoupravu, pretpostavljam da će, zajedno sa sličnim prijedlozima, u Saboru biti raspravljen, te usvojen u drugoj polovici, odnosno do konca ove godine, rekao je Šeks u emisiji "S Markova trga".

Naglasio je pritom da će u izbornom zakonu trebati utvrditi odnos neposredno izabranog gradonačelnika i predstavničkog tijela.

Ne smije se, kaže, dopustiti da gradonačelnik postane tiranin, šerif, a da predstavničko tijelo bude u njegovoj sjeni.

Napominje da treba naći i rješenje koje će onemogućiti "tako različite trgovačke transakcije", raspraviti kako urediti prije i poslije izborne koalicije kako bi, kaže, spriječile "tragikomične, ali za zdravu demokraciju nepojmljive lešinarske trgovine".

Šeks je potvrdio da je već pripremljen zakon o Državnom izbornom povjerenstvu kao stalnom i profesionalnom tijelu koje će nadzirati sve izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙