FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan ponovno prozvao Vladu za lošu gospodarsku politiku

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danasje prozvao Vladu za lošu gospodarsku politiku, neuspjeh u provođenjureformi i poticanju gospodarskog rasta, posljedica čega je, tvrdi, sveveće socijalno raslojavanje stanovništva i daljnji pad životnogstandarda.
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je prozvao Vladu za lošu gospodarsku politiku, neuspjeh u provođenju reformi i poticanju gospodarskog rasta, posljedica čega je, tvrdi, sve veće socijalno raslojavanje stanovništva i daljnji pad životnog standarda.

"Evidentno je da Vlada malo radi, puno govori, a još više putuje bez rezultata", rekao je Račan na konferenciji za novinare.

Zabrinut je, kaže, zbog nezaustavljivog pada BDP-a, rasta inflacije, daljnjeg zaostajanja izvoza za uvozom, rasta unutarnjeg duga, pada industrijske proizvodnje, pada zaposlenosti i rasta nezaposlenosti.

Račan upozorava na sve veće socijalno raslojavanje stanovništva, čemu, tvrdi, svjedoči činjenica da siromašniji slojevi štede na hrani i piću, a bogati ne štede na, primjerice, kupnji automobila.

Pozitivnim je ocijenio nedavno donošenje zakona kojim se regulira povrat umirovljeničkog duga, ali i upozorio da ono što Vlada, odnosno država, time daje umirovljenicima, uzima im zbog daljnjeg zaostajanja mirovina za prosječnim plaćama.

Račan upozorava i na, kako kaže, dramatične razlike u mirovinama starih i novih umirovljenika, koji, tvrdi, sve teže podnose rast cijena osnovnih potrepština.

"Razlika u prosječnoj mirovini u ovoj i prošloj godini može se očitovati u 40 štruca polubjelog kruha manje u ovoj godini", rekao je.

Loši Vladini gospodarski rezultati izazivaju i sve veće nezadovoljstvo građana, uvjeren je Račan, koji se poziva na istraživanja u javnosti po kojima je od šest građana njih četiri nezadovoljno smjerom kojim Vlada vodi Hrvatsku, jedan je zadovoljan, a jedan se nije izjasnio.

"Vlada još uvijek ima većinu u Saboru, jasno je i kako, ali ne prolazi više kod građana", kazao je.

Potpredsjednik SDP-ovog saborskog kluba Slavko Linić tvrdi da je Vlada neuspjeh u gospodarskoj politici dokazala rebalansom ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim je, kaže, dala do znanja da odustaje od reformi i razvoja, od zacrtanog cilja smanjenja proračunskog deficita.

"Vjerujem i da će onaj jedan koji je zadovoljan radom Vlade uskoro drugačije razmišljati", rekao je Linić, također se pozivajući na spomenuto istraživanje.

Vladu je prozvao i da je, mijenjajući Zakon o javnoj nabavi kojim je trgovačka društva u državnom vlasništvu 'oslobodila' dužnosti javnog nadmetanja, sebi osigurala financijere buduće predizborne kampanje.

Upitan za komentar odluke kojom je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić proglašen čelnikom skupštine gradskih trgovačkih društava, Račan je odgovorio kako nije sretan tom odlukom, te da vjeruje da će biti promijenjena, odnosno "da neće jedan čovjek predstavljati skupštinu trgovačkih društava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙