FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Linić: Hrvatska je u recesiji

ZAGREB,13. srpnja(Hina) - Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u pokazuje daje Hrvatska u recesiji, a Vlada pokazuje da joj je jedina briga kakonapuniti proračun, a ne kako pomoći gospodarstvu koje ulazi urecesiju, ustvrdio je danas u Saboru SDP-ovac Slavko Linić.
ZAGREB,13. srpnja(Hina) - Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u pokazuje da je Hrvatska u recesiji, a Vlada pokazuje da joj je jedina briga kako napuniti proračun, a ne kako pomoći gospodarstvu koje ulazi u recesiju, ustvrdio je danas u Saboru SDP-ovac Slavko Linić.

Linić je "vrlo teškim" ocijenio predloženo rješenje da se povrat PDV-a, sa sredine, pomakne na kraj mjeseca, što tumači kao Vladin strah da neće uspjeti naplatiti PDV.

"Ako doista nemamo problema s likvidnošću, molim vas da odustanete od toga", pozvao je Linić ministra financija Ivana Šukera.

Šuker mu je, pak, odgovorio da nema ni govora o recesiji i nelikvidnosti, te naveo da su makroekonomski trendovi pozitivni, te da je u prvih šest mjeseci ove godine naplata poreza za 6,5 posto veća nego lani, te kumulativno za čak 16 posto veća nego 2003.

Vladin prijedlog uvođenja niže, 10 postotne stope PDV-a na usluge smještaja i agencijske provizije Linić je pozdravio kao najavu uvođenja diferenciranih stopa i za druge robe i usluge.

"Čestitam Vladi na hrabrosti i čvrstini, budući da smo nultu stopu uveli upravo zbog čvrstog zalaganja struke za jedinstvenu stopu", kazao je Linić.

Založio se da se o zakonu provede još jedno čitanje, kako bi se kvalitetno raspravilo uvođenje više diferenciranih stopa PDV-a.

Za više diferenciranih stopa u turizmu založio se i Ante Markov (HSS), no smatra da bi s primjenom novog, pomno isplaniranog načina oporezivanja, umjesto predložene 2006., trebalo sačekati do početka 2007.

Upozorio je da bi skorašnja primjena nove stope korist donijela jedino Istri, a da bi naštetila Dalmaciji, koja još nije razvila individualni, nego ovisi o organiziranom turizmu.

Predloženim bi se izmjenama izjednačile porezne stope za domaće i strane turiste te domaće i strane agencije.

Do sada je, naime, vrijedila nulta stopa PDV-a na organizirani boravak inozemnih turista, a domaći su na sve usluge plaćali 22 posto.

Vladin je prijedlog, uz HDZ, podržao i Klub IDS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙