FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo za Čačića i Tomčića saslušalo dva svjedoka

ZAGREB,19. srpnja 2005.(Hina) - Saborsko istražno povjerenstvo danas jeispitivanjem dvojice svjedoka nastavilo utvrđivati je li bivšiministar graditeljstva Radimir Čačić pogodovao tvrtkama tzv. Coninggrupe u dobivanju poslova s državom.
ZAGREB,19. srpnja 2005.(Hina) - Saborsko istražno povjerenstvo danas je ispitivanjem dvojice svjedoka nastavilo utvrđivati je li bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić pogodovao tvrtkama tzv. Coning grupe u dobivanju poslova s državom.

Bivši direktor Congame, jedne od tvrtaka poduzeća Coning grupe Franjo Mesić ustvrdio je da Čačić dok je bio ministar ni na koji način nije utjecao na poslovne odluke Congame te da se s njim nikada nije susretao u "poslovnim temama".

Na pitanja o ugovoru iz 2001. po kojemu je Congama od Ministarstva graditeljstva dobila posao gradnje stanova u Vukovaru, Mesić je odgovorio da je Congama taj posao dobila na natječaju, a da su naknadni aneksi ugovora kojima je osnovna cijena povišena za gotovo milijun kuna bili nužni zbog većeg opsega posla.

HDZ-ovi članovi Povjerenstva Emil Tomljanović i Krunoslav Markovinović upravo te anekse smatraju prijepornima, ističući da je prvotni ugovor potpisan s klauzulom "ključ u ruke po fiksnim cijenama", kojim se, upozoravaju, izvođačima radova ne daje za pravo tražiti više novca od ugovorenog, bez obzira na odstupanja.

Pozvali su se i na tvrdnje nadzornog inženjera koji je 2002., kad su sklapani aneksi, izjavio da izvođači radova ne trebaju tražiti više novca od "fiksne", ugovorom utvrđene cijene.

Mesić, pak, tvrdi da su aneksi na ugovore uobičajena praksa u graditeljstvu, da se često pojave neočekivani dodatni poslovi koji iziskuju i dodatan novac.

Odbacio je i sumnje HDZ-ovih članova Povjerenstva da je Congama namjerno na natječaju ponudila nižu cijenu, kako bi je poslije aneksima na ugovor višestruko povisila.

Uobičajeno je, dodao je Mesić, i da se izvođačima umjesto u novcu plati i u "naturi", odnosno, kao što je bio slučaj kad je Congama izvodila radove na stanovima na Cresu, u stambenim prostorima, i to bez natječaja, samo na temelju ugovora.

Drugi svjedok, Šime Radulić, koji je bio nadzorni inženjer u spomenutoj gradnji stanova u Vukovaru, kazao je da je svoje prijašnje mišljenje da se Congami ne treba dati više novca od prvotno ugovorenog promijenio jer je postojala opasnost da se stanovi ne dovrše.

No, Radulić problem vidi u činjenici da je Congama dobila posao iako nije izravno izvodila radove, odnosno to je povjerila podizvođačima, s kojima je poslije bilo teškoća u naplati.

Povjerenstvo bi nakon sutrašnjeg ispitivanja posljednjeg svjedoka trebalo početi pripremati zaključke za Čačića i Zlatka Tomčića koje će u rujnu podastrijeti Hrvatskom saboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙