FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Standard & Poor's povisio kreditni rejting HEP-u

LONDON, 20. srpnja 2005. (Hina) - Agencija za izdavanje kreditnihrejtinga Standard & Poor's (S&P) objavila je da je Hrvatskojelektroprivredi (HEP) povisila rejting za zaduživanje u stranoj valutisa 'BBB-' na 'BBB'.
LONDON, 20. srpnja 2005. (Hina) - Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's (S&P) objavila je da je Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) povisila rejting za zaduživanje u stranoj valuti sa 'BBB-' na 'BBB'.

Istodobno je potvrdila kreditni rejting za njezino zaduživanje u domaćoj valuti u visini 'BBB'. Prognoze za oba rejtinga su negativne.

Povećanje rejtinga za zaduživanje u stranoj valuti uslijedilo je nakon ranije revizije rejtinga Republike Hrvatske za zaduživanja u stranoj valuti.

U svom priopćenju S&P navodi da je HEP državna, vertikalno integrirana kompanija pa njezin rejting i dalje reflektira činjenicu da od države dobiva potporu. Kompanija je i dalje monopolist na rastućem tržištu. Nadalje, rejting je poduprt umjerenom zaduženošću kompanije. Slabosti uključuju nedostatak formaliziranog tarifnog mehanizma, značajne operativne izazove te ograničenja u likvidnosti.

"Kompanija je restrukturirana u sklopu pripreme za postupnu tržišnu liberalizaciju i 49-postotnu privatizaciju", ustvrdio je Amrit Gescher, analitičar S&P-a. "Iako se očekuje da će zasad održati bliske veze s hrvatskom vladom, izgledi za liberalizaciju i privatizaciju i mogućnost pristupa Hrvatske EU unose neizvjesnost kada je u pitanju HEP-ovo buduće operativno okruženje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙