FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks i Račan o izboru manjinskih zastupnika u Saboru

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora VladimirŠeks (HDZ) i predsjednik najveće oporbene stranke (SDP) Ivica Račanusuglasili su se večeras da je u Hrvatskoj sazrjelo vrijeme da sezastupnici nacionalnih manjina u Saboru biraju po modelu kakav seprimjenjuje na lokalnim izborima.
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (HDZ) i predsjednik najveće oporbene stranke (SDP) Ivica Račan usuglasili su se večeras da je u Hrvatskoj sazrjelo vrijeme da se zastupnici nacionalnih manjina u Saboru biraju po modelu kakav se primjenjuje na lokalnim izborima.

Svoje su zastupnike u Saboru pripadnici nacionalnih manjina do sada birali u posebnoj 12. izbornoj jedinici, dok je njihova zastupljenost u županijskim i lokalnim predstavničkim tijelima sukladno Ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina osiguravana sa stranačkih lista ili dopunskim izborima.

Govoreći o potrebi temeljitih promjena izbornih pravila, radi više političke stabilnosti i manje političke trgovine, Šeks i Račan su u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji "U fokusu" najavili suradnju dviju najvećih parlamentarnih stranaka na izradi novog izbornog zakona i zakona o političkim strankama.

Suglasni su među ostalim da Hrvatskoj treba manje izbornih jedinica i mješoviti izborni sustav, koji bi, uz one po jedinicama, imao i državne izborne liste.

Upitan na koji će se način osigurati manjinska zastupljenost u Saboru Račan je odgovorio kako se zajamčena zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina može osigurati i kroz stranačke liste, kako se to čini na lokalnim izborima.

S tim se suglasio i Šeks, ocjenjujući da je riječ o "revolucionarnom potezu za koji je Hrvatska zrela" no za to će, naglasio je, biti potreban konsenzus svih političkih stranaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙