FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BAKIJEV POBJEDNIK PREDSJEDNIČKIH IZBORA U KIRGISTANU

BIŠKEK, 11. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Pobjednik nedjeljnihpredsjedničkih izbora u Kirgistanu dosadašnji je privremenipredsjednik države i predizborni favorit Kurmanbek Bakijev, objaviloje u ponedjeljak državno izborno povjerenstvo.
BIŠKEK, 11. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Pobjednik nedjeljnih predsjedničkih izbora u Kirgistanu dosadašnji je privremeni predsjednik države i predizborni favorit Kurmanbek Bakijev, objavilo je u ponedjeljak državno izborno povjerenstvo.

Prema službenim podacima, dobivenih prebrojavanjem 70 posto listića, Bakijev je osvojio 88 posto glasova.

Izbori su sazvani kako bi se proglasio nasljednik Askara Akajeva koji je siromašnu bivši sovjetsku naciju vodio gotovo 15 godina. On je nakon oštrih prosvjeda održanih u ožujku zbog namještenih parlamentarnih izbora pobjegao u Rusiju. 55-godišnji Bakijev neko je vrijeme obavljao dužnost premijera u Akajevljevoj vladi, no kasnije se pridružio oporbi i odigrao ključnu ulogu u prosvjedima.

Nakon glsoavanja izborni favorit Bakojev novinarima je izjavio da su to "jedinstveni izbori, jer prvi put od proglašenja neovisnosti oni predstavljaju istinski izbor kirgistanskog naroda".

"Ni na koga se nije činio pritisak niti se sugeriralo za koga glasovati. Još jedanput ističem da će izbori biti pošteni i

transparentni i u skladu sa standardima OESS-A", kazao je Bakijev.

Promatrači OESS-a svoj sud o izborima najavili su za ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙