FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Sanader susreo se s predsjednikom Bushom

WASHINGTON, 19. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader uutorak se u Bijeloj kući susreo s američkim predsjednikom Georgeom W.Bushom i istaknuo da je Hrvatska pouzdan partner u borbi protivterorizma te, kako je rekao, od Busha dobio potporu za nastojanjaHrvatske da uđe u NATO i EU.
WASHINGTON, 19. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak se u Bijeloj kući susreo s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom i istaknuo da je Hrvatska pouzdan partner u borbi protiv terorizma te, kako je rekao, od Busha dobio potporu za nastojanja Hrvatske da uđe u NATO i EU.

Premijer Sanader bio je među premijerima i čelnicima stranaka Međunarodne demokratske unije (IDU) koje je primio predsjednik Bush.

Sanader je nakon susreta rekao hrvatskim novinarima da se na sastanku prvenstveno razgovaralo o ratu protiv terorizma te da je on naglasio kako je "Hrvatska čvrst i pouzdan partner u antiterorističkoj koaliciji", jer je i sama iskusila terorizam početkom devedesetih godina kada je u velikosrpskoj agresiji Slobodan Milošević napao RH i okupirao četvrtinu njezina teritorija.

Premijer Sanader rekao je da je na sastanku bilo prigode i za vrlo kratak razgovor s Bushom u četiri oka tijekom kojega je ponovio da je Hrvatska pouzdan pripadnik antiterorističke koalicije te da daje punu potporu u borbi protiv terorizma. Sanader je u razgovoru također zatražio potporu predsjednika Busha u nastojanjima Hrvatske da uđe u punopravno članstvo NATO i EU.

"Predsjednik Bush mi je dao potporu za Hrvatsku u naporima da uđemo u te dvije asocijacije", rekao je Sanader novinarima.

Hrvatski premijer kazao je kako je pozvao Busha da posjeti Hrvatsku te da je on odgovorio kako je čuo da je Hrvatska vrlo lijepa zemlja te da će razmisliti o tome.

Sanader je kao predsjednik HDZ-a u ponedjeljak u Washingtonu sudjelovao na konferenciji čelnika stranaka IDU-a, na kojoj je HDZ primljen u članstvo ove međunarodne udruge koja okuplja više od 80 konzervativnih, demokršćanskih i sličnih stranaka centra i desnog centra iz 60 zemalja svijeta. Članica Udruge je i Bushova Republikanska stranka.

Na susretu s Bushom bilo je riječi i o ulozi IDU-a u širenju demokratskih vrijednosti u svijetu "koje zajednički dijelimo unutar ove političke asocijacije", rekao je Sanader.

Sanader je kazao kako Hrvatska ove godine obilježava 10. obljetnicu oslobođenja zemlje, 10. obljetnicu operacije Oluja te da RH najbolje zna što je terorizam i zato razumije i ono što se događalo u Londonu, Madridu i SAD-u koji su iskusili terorističke napade.

Premijer Sanader će se u utorak susresti i sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem, što je ocijenio vrlo važnim i dodao kako očekuje puno više prilike za bilateralne razgovore između RH i SAD, ocjenu stanja u Jugoistočnoj Europi i napretku Hrvatske prema NATO i EU.

Sander će se susresti i s Upravom američke tvrtke Generaldynamics. Na pitanje namjerava li Hrvatska kupovati vojnu opremu od SAD-a Sanader je odgovorio da će na susretu s Generaldynamicsom, koji se time bavi i želi surađivati s hrvatskom tvrtkom Đuro Đaković, "vidjeti što nude".

"U svakom slučaju, podupiremo suradnju Đure Đakovića s njima, naravno na načelu obostrane koristi", rekao je Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙