FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo zdravstva: brazilska govedina je zdravstveno ispravna

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Govedina uvezena iz Brazilazdravstveno je ispravna, tvrde u Ministarstvu zdravstva odgovarajućina primjedbe Udruge za uzgoj i tov junadi Baby beef.
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Govedina uvezena iz Brazila zdravstveno je ispravna, tvrde u Ministarstvu zdravstva odgovarajući na primjedbe Udruge za uzgoj i tov junadi Baby beef.

Prema navodima iznesenima u pismu koje je ta udruga u četvrtak uputila predsjednicima Republike, Vlade i Sabora, za 800 tona govedine uvezene iz Brazila istekao je rok valjanosti, koji je u Hrvatskoj 14 dana, a na uvezenoj govedini rok je 120 dana.

Udruga Baby beef izrazila je zabrinutost da će se to meso prodati turističkim tvrtkama umjesto da ga se preradi. Uvoz mesa iz Brazila u udruzi drže udarom na domaću proizvodnju, otežavanjem plasmana mesa domaćih proizvođača te institucionalnim favoriziranjem uvoznika.

Ministarstvo zdravstva u svom odgovoru ističe da mu se, s obzirom da je proizvođač uvezenog mesa u skladu s tehnološkim postupkom njegove obrade nakon klanja životinja odredio duži rok trajanja nego što je određen našim propisima, uvoznik obratio s zahtjevom, u skladu sa odredbama Zakona o hrani, za odobrenjem uporabe tog mesa za potrošnju u hotelsko-turističkom sektoru.

Nakon pregleda priložene dokumentacije i laboratorijskih testova ustanovljeno je da je meso zdravstveno ispravno. Stoga je, kaže u Ministarstvu zdravstva, uvozniku - tvrtki Pivac iz Vrgorca, izdalo odobrenje za prodaju tog mesa za neposrednu potrošnju u objektima u turizmu i ugostiteljstvu, u kojima je s obzirom na sanitarno-tehničke uvjete moguće održati temperaturu čuvanja od 0 do +4 stupnja Celzija, te osigurati zdravstvenu ispravnost.

Ministarstvo zdravstva napominje da ono nije nadležno za određivanje uvoznih kvota, niti Sanitarna inspekcija tog ministarstva sudjeluje u kontroli zdravstvene ispravnosti i kakvoće mesa prilikom samog uvoza (za što je nadležna Veterinarska inspekcija). Zbog toga im nisu poznate okolnosti oko samog uvoza goveđeg mesa iz Brazila. No, dodaju, činjenica je da je to meso uvezeno u Hrvatsku kao zdravstveno ispravna hrana, sa odobrenjem nadležnih tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙