FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: osrednja potražnja na stočnom tržištu

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Prema posljednjim podacima Tržišnoginformacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) u prvih deset danasrpnja na tržištu je zabilježena osrednja potražnja stoke, a i cijenese nisu značajnije mijenjale.
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Prema posljednjim podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) u prvih deset dana srpnja na tržištu je zabilježena osrednja potražnja stoke, a i cijene se nisu značajnije mijenjale.

Tako je potražnja teladi nešto manja nego u lipnju, a cijene se nisu značajno mijenjale, odnosno i dalje su više od uobičajenih. Otkupne cijene u tjednu do 10. srpnja uglavnom su se kretale u rasponu od 22 do 25 kuna za kilogram. Prosječna otkupna cijena teladi simentalske pasmine iznosila je 23,88 kn/kg žive vage, što je porast od jedan posto u odnosu na cijene koje su bile dva tjedna ranije te 7,76 posto u odnosu na cijene iz prošle godine.

U naredna dva mjeseca u TISUP-u očekuju vrlo dobru potražnju uz iste ili nešto više otkupne cijene teladi.

Na tržištu svinja također nije bilo pojačane potražnje, a cijene živih svinja uglavnom su od 11 do 13 kn/kg, a kako napominju u TISUP-u, tijekom cijele ove godine otkupne cijene svinja nisu se značajnije mijenjale i uglavnom su bile u navedenom rasponu.

Što se cijena janjadi tiče, one se na kontinentalnom području uglavnom kreću od 18 do 22 kn/kg, dok su na području Dalmacije do 28 kn/kg. Tržni sudionici ističu kako je zbog sve češće dobre ponude jeftinije janjadi s kontinenta, prodaja skuplje otočke janjadi otežana.

Naime, unatrag dvije godine zbog vrlo dobre ponude i nižih cijena kontinentalne janjadi potražnja skuplje dalmatinske janjadi je u padu. Iz tog razloga u TISUP-u napominju kako je moguće očekivati niže cijene dalmatinske janjadi, odnosno da cijena ne bude viša od 28 kn/kg.

Podaci o maloprodajnim cijenama u mesnicama u prvih deset dana srpnja pokazuju da primjerice prosječna cijena junećeg buta bez kostiju iznosi 56,55 kn/kg, svinjskog buta bez kostiju 43,17 kn/kg, junećeg ramsteka 46,60 kn/kg, a janjetine 64,44 kn/kg.

Pritom su cijene spomenutih proizvoda najviše u Puli, gdje se juneći but bez kostiju prodaje po 63,14 kn/kg, svinjski buta bez kostiju po 49,80 kn/kg, a janjetina po 71,5 kn/kg.

Janjetina je pak najjeftinija u Metkoviću u kojem se kilogram prodaje po 49,90 kuna.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙