FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

T-Mobile i VIPnet UMTS-om 'pokrili' 30 posto populacije

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - U nešto malo više od pola godinenakon dobivanja koncesija treće generacije mobilne tehnologije-UMTSdva su hrvatska mobilna operatera T-Mobile i VIPnet ostvarili 30postotnu pokrivenost hrvatske populacije UMTS mrežom.
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - U nešto malo više od pola godine nakon dobivanja koncesija treće generacije mobilne tehnologije-UMTS dva su hrvatska mobilna operatera T-Mobile i VIPnet ostvarili 30 postotnu pokrivenost hrvatske populacije UMTS mrežom.

UMTS (Universal Mobile Telecomunications Sistem - Univerzalni mobilni telekomunikacijski sustav) je tehnologija treće generacije mobilne telefonije, koja omogućava znatno brži prijenos podataka, pristup Internetu te raznim multimedijalnim sadržajima putem mobilnih telefona od mreže druge generacije mobilne telefonije-GSM.

Navedenom su pokrivenošću UMTS-om, kako ističu iz obje te tvrtke, u pola godine i puno prije zadanog roka ispunili uvjete iz koncesijskih ugovora, kojima je određeno da s komercijalnim radom u UMTS mreži počnu do ljeta ove godine te da u prve dvije godine (od dana dobivanja koncesije za UMTS) tom mrežom 'pokriju' najmanje 25 posto stanovništva.

Koncesijske ugovore za UMTS T-Mobile i VIPnet su s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije potpisali sredinom prosinca prošle godine, na razdoblje od 20 godina, za što su platili naknadu od po 132 milijuna kuna.

Ističući da su svoju UMTS mrežu u komercijalni rad pustili sredinom lipnja član Uprave i glavni direktor T-Mobilea za tehniku Božidar Poldrugač dodaje i da trenutno tom mrežom imaju 27 postotnu pokrivenost odnosno četiri velika grada.

Pritom je Zagreb, kako kaže, vrlo solidno pokriven UMTS-om, Rijeka, Split i Osijek imaju UMTS signal, a početkom srpnja su time riješili i dio grada Dubrovnika.

Do kraja ove godine će sigurno prijeći 30 posto populacijske pokrivenosti.

Iako kaže da su tehničke performanse njihove UMTS mreže 'prilično solidne' napominje i da im predstoji njihovo daljnje dotjerivanje kako bi korisnicima mogli ponuditi što kvalitetnije usluge u toj mreži. Problemom pak drži što se trenutno na hrvatskom tržištu, slično kao i u Europi, nudi tek nekoliko mobilnih uređaja (telefona) koji podržavaju UMTS, što smatra nije dovoljno za jaču promociju usluga te mreže na tržištu.

Ipak, napominje da su preko UMTS mreže T-Mobile korisnicima trenutno dostupne sve njihove postojeće usluge po istoj cijeni kao i u GSM mreži.

Poldrugač ističe i da je u svemu tome važno razlikovanje razine usluga i pristupne tehnologije te da korištenje određene tehnologije ovisi o mobilnom uređaju kojeg korisnici imaju. Trenutno T-Mobile ima tri pristupne tehnologije - GSM/GPRS, EDGE i UMTS, pri čemu je primjerice pristup Internetu dve do tri puta brži preko EDGE-a, a preko UMTS-a još 30 do 40 posto brži.

Za uslugu video poziva, kao jedne od zanimljivijih koju omogućava UMTS, Poldrugač kaže da je tehnički spremna, ali da ju u T-Mobileu žele još dotjerati za komercijalno puštanje na tržište. To će sigurno učiniti do kraja ove godine.

Dodaje i da je ulaganje u UMTS tehnologiju dugoročno isplativo, jer se očekuje da će veliki dio usluga prijenosa podataka u konačnici biti upravo putem UMTS-a, a da će GSM tehnologija i dalje primarno služiti za govornu uslugu i SMS poruke.

Za razliku od T-Mobilea VIPnet je tijekom prve polovice ove godine već promovirao dvije usluge temeljene na UMTS tehnologiji, "City Broadband" (usluga bežičnog prijenosa podataka uz korištenje podatkovne kartice Vodafone) i video poziv.

Te je usluge, kako kaže tehnički direktor VIPneta Mladen Pejković, moguće koristiti u većim gradovima (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek te u dijelovima Dubrovnika i Karlovca).

Ističe i da im je početkom srpnja populacijska pokrivenost UMTS mrežom iznosila 30 posto, dok je EDGE-om (također tehnologija treće generacije) već u 2004. postignuta 90 postotna pokrivenost.

U svijetu je izdano 120 UMTS licenci u 140 zemalja svijeta, od čega je u komercijalnom radu 64 UMTS mreže u 33 zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙