FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telefonske tarifne modele promijenilo tek 2,4 posto korisnika

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Samo 2,4 posto od ukupno 1,88milijuna korisnika u fiksnoj telefoniji ili njih 45 tisuća promijeniloje dosad tarifne modele, istaknuto je na današnjoj prezentacijiMinistarstva mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR) o učincimaliberalizacije telekomunikacijskog tržišta u zadnjih godinu dana.
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Samo 2,4 posto od ukupno 1,88 milijuna korisnika u fiksnoj telefoniji ili njih 45 tisuća promijenilo je dosad tarifne modele, istaknuto je na današnjoj prezentaciji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR) o učincima liberalizacije telekomunikacijskog tržišta u zadnjih godinu dana.

Hrvatsko telekomunikacijsko tržište je u razvojnoj fazi s visokim potencijalom rasta. Izravni i neizravni učinci liberalizacije u 2005., prema procjenama Ministarstva, očitovat će se kroz porast investicija za oko 150 milijuna eura, porast broja zaposlenih kod novih operatera za 500 do 700 ljudi, te još toliko kod prateće industrije, uz trend snižavanja cijena usluga od 20 do 30 posto, te povećanje raznovrsnosti usluga i njihove kvalitete.

Resorni ministar Božidar Kalmeta podsjetio je da je od kraja 2003., kada je vladao monopol u fiksnoj i duopol u mobilnoj telfoniji, napravljen značajan iskorak u liberalizaciji telekomunikacijskog tržišta.

Danas je situacija bitno drugačija - već imamo 10 novih izdanih dozvola u fiksnoj telefoniji, od kojih su dva operatera već počela djelovati, tri nove koncesije za mobilne mreže treće generacije UMTS i jednu za mobilnu telefoniju od kojih je država ukupno uprihodila 520 milijuna kuna, dodao je Kalmeta. Novih je i 20 davatelja usluga interneta, čime se njihov broj popeo na 35.

Kalmeta očekuje da će do kraja godine početi raditi svi operateri kojima su koncesije dodijeljene, što bi trebalo doprinijeti daljem snižavanju cijena telekomunikacijskih usluga i povećavanju njihove kvalitete.

Već danas telekomunikacijsko tržište (u što su uključeni operateri i zaposleni u pratećoj industriji) zapošljava 13 tisuća osoba. Lani je ostvaren ukupan godišnji prihod od 13,5 milijardi kuna, što je 5,9 posto više nego godinu prije, čime udjel telekomunikacija u hrvatskom bruto domaćem proizvodu u 2004. iznosi 5,7 posto, istaknuto je.

Ukupna dobit tri operatera lani je premašila tri milijarde kuna i bila je 62,5 posto veća nego 2003.

U nepokretnoj mreži broj korisnika je bio 1,887.600 (penetracija 43 posto), u pokretnoj 2.868.000 (penetracija 62 posto), dok Internet koristi 1,3 milijuna građana (penetracija 29 posto). Broj korisnika širokopojasnog Interneta je 50 tisuća.

Državni tajnik za promet i veze Dražen Breglec ustvrdio je da hrvatsko telekomunikacijsko tržište raste i da na njemu ima mjesta za nove operatere. Naglasio je da danas na tržištu postoji znatan broj tarifnih modela prema kojima mali korisnik može uštedjeti 10 posto, srednji sedam posto, a veliki 19 posto troškova. Tako je u nepokretnoj mreži ukupno 12 modela, od kojih osam s obračunskim intervalom od jedne sekunde, te 36 modela u pokretnim mrežama.

Hrvatski korisnici odabirom pravog tarifnog modela koji odgovara njihovim navikama telefoniranja mogli bi mjesečno uštedjeti 36 milijuna kuna ili 400 milijuna kuna godišnje, iznio je Breglec.

Pomoćnik ministra Darko Dvornik najavio je do kraja godine donošenje nekoliko novih pravilnika, među kojima i pravilnika o postupku utvrđivanja i analize mjerodavnih tržišta u telekomunikacijama, te o osnovnim univerzalnim telekom uslugama.

Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije 15. srpnja bi trebalo donijeti odluku o davanju 4. GSM koncesiju, za koju je ponuda dala samo tvrtka AdriaCell.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙