FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izgrede izazivaju susjedne obavještajne službe

SKOPLJE, 18. srpnja 2005. (Hina) - Kriminalne terorističke albanskebande proizašle iz ratne krize godine 2001. izvele su ovih dana napadena policijske postaje u Skopju i u tetovskome selu Vratnici, anaručitelji i financijeri su obavještajne službe susjednih zemalja,tvrdi skopski dnevnik "Utrinski vesnik" u ponedjeljak na osnoviinformacija iz visokih policijskih izvora.
SKOPLJE, 18. srpnja 2005. (Hina) - Kriminalne terorističke albanske bande proizašle iz ratne krize godine 2001. izvele su ovih dana napade na policijske postaje u Skopju i u tetovskome selu Vratnici, a naručitelji i financijeri su obavještajne službe susjednih zemalja, tvrdi skopski dnevnik "Utrinski vesnik" u ponedjeljak na osnovi informacija iz visokih policijskih izvora.

U tekstu se srbijanska obavještajna služba sumnjiči da već dulje "priprema teren" kako bi dokazala da će neovisnost Kosova destabilizirati Makedoniju. Zato se koristi ostacima kriminalnih bandi među albanskim ekstremistima koji su nezadovoljni načinom na koji je 2001. završen sukob pobunjenih Albanaca i makedonskih snaga sigurnosti.

Grčka se služi snažnim pritiskom kako bi se promijenilo ime Republike Makedonije, a njezine obavještajne službe već dulje otvoreno i agresivno djeluju u Makedoniji kako bi dokazale međunarodnoj zajednici da ta zemlja nije spremna za kandidaturu u Europsku uniju i NATO, piše skopski dnevnik.

Obavještajne službe spomenutih i nekih drugih zemalja služe se nezadovoljnim "prvoborcima" iz oružanog sukoba godine 2001., s kojima su u stalnoj vezi i novčano im pomažu, piše list.

Prema procjenama makedonskih obavještajnih službi, teroristički napadi će se povećati ovog ljeta i jeseni, kada se očekuje početak pregovora o konačnom statusu Kosova i potvrđivanje kandidature Makedonije za Europsku uniju u listopadu.

U napadu na policijsku postaju na Bit-pazaru u Skopju u petak navečer učinjena je golema šteta na postaji i obližnjim zgradama, a napad je izveden TNT eksplozivom, priopćila je policija. Policijska postaja u tetovskome selu Vratnici napadnuta je prošlog utorka strojnicama i ručnim minobacačem. Ni u jednom izgredu nije bilo poginulih ni ranjenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙