FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanci ne žele priznati da moraju smršaviti

LONDON, 4. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Približno četvrtina muškaracau Britaniji ne želi priznati da ima problema sa suvišnim kilogramima,pokazala je nedavno provedena anketa.
LONDON, 4. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Približno četvrtina muškaraca u Britaniji ne želi priznati da ima problema sa suvišnim kilogramima, pokazala je nedavno provedena anketa.

Premda britanske nacionalne statistike pokazuju da od viška kilograma pati čak 65 posto muškaraca, anketa u kojoj je ispitano 2000 osoba pokazala je da čak 25 posto ne želi priznati da mora smršaviti.

Približno 65 posto ispitanih nije znalo da prekomjerna težina povećava rizik za obolijevanje od raka, a 75 posto nije znalo koliko je vježbanje korisno.

"U razmaku od 10 godina stopa pretilosti među britanskim muškarcima porasla je za dvije trećine", upozorila je Jane Wardle iz dobrotvorne ustanove Cancer Research UK koja je provela anketu. "I žene pate od viška kilograma, ali naše istraživanje pokazuje da su one većinom svjesne problema, što je prvi korak prema poboljšanju."

Broj osoba prekomjerne težine i pretilih narastao je do epidemijskih razmjera u cijelom svijetu.

Pretilost se povezuje s brojnim komplikacijama, uključujući dijabetes tipa 2, osteoartritis, srčane bolesti, kap i neke vrste raka. Među psihičkim problemima najčešći su depresija i nesigurnost u sebe.

Uzroci pretilosti su različiti, ali u većini slučajeva glavni je uzrok nezdrava prehrana i nedovoljno kretanja. Psihički faktori poput neraspoloženja, dosade i depresije imaju veliku ulogu, uz fizičke probleme i genetiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙