FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcije tečaja dolara na svjetskim deviznim tržištima

ZAGREB, 17. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Oporavak američkog dolaraizgubio je na zamahu nakon nedavno zabilježenih višemjesečnihrekordnih razina prema nizu značajnijih svjetskih valuta, rezultiravšiu prošlome tjednu blagim korekcijama njegova tečaja.
ZAGREB, 17. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Oporavak američkog dolara izgubio je na zamahu nakon nedavno zabilježenih višemjesečnih rekordnih razina prema nizu značajnijih svjetskih valuta, rezultiravši u prošlome tjednu blagim korekcijama njegova tečaja.

Početkom tjedna dolar se našao pod pritiskom najnovijeg ključnog podatka o 146 tisuća novih radnih mjesta otvorenih u lipnju, manje nego se očekivalo, premda se to smatra dovoljnim da američka središnja banka Fed nastavi sa zaoštravanjem monetarne politike. Slabljenje dolara potaknuto je špekulacijama da je četveromjesečni oporavak dolara bio prekomjeran obzirom na prognoze koje govore da se trgovinski manjak u SAD-u u svibnju zadržao blizu rekordnih razina.

No neočekivano smanjenje trgovinskog i proračunskog manjka, koje je umanjilo zabrinutosti glede strukturalnih neravnoteža u najvećem svjetskom gospodarstvu, ograničilo je djelomice njegove gubitke.

Na tjednoj razini dolar je oslabio 0,6 posto prema euru, koji je krajem tjedna stajao 1,2037 dolara. Na gubitku je bio nekih 0,4 posto u odnosu na švicarski franak, te stoji 1,2945 franka, dok se prema jenu gotovo i nije mijenjao, na 112,15 jena. Funta se značajnije oporavila prema dolaru, dosegnuvši 1,7516 dolara, u tjednom plusu od 0,8 posto.

"U kontekstu tih podataka strukturalni su problemi gurnuti u drugi plan pa će kao posljedica toga fokus tržišta biti više usmjeren na kamatne stope i rast", kazao je Michael Klawitter, viši valutni strateg u West Lb u Duesseldorfu.

Na dolar su poticajno djelovali i podaci o skoku prometa u maloprodaji i stabilnim potrošačkim cijenama, koji se pridružuju ostalim dobrim gospodarskim pokazateljima koji ukazuju na nastavak umjerenog rasta kamatnih stopa u SAD-u. "Američko gospodarstvo jača i Fed će nastaviti dizati kamatne stope", kazala je Ashley Davies, valutni strateg iz UBS-a.

Jedinstvenoj europskoj valuti, s druge strane, pomoglo je luksemburško prihvaćanje prijedloga europskog ustava, nakon što su isti odbili Francuzi i Nizozemci na nedavno održanim referendumima. Podrška joj je stigla i od najnovijih komentara iz Europske središnje banke koji ukazuju na moguće zaoštravanje monetarne politike.

"Uopće ne razmišljam" o mogućnosti smanjenja kamatnih stopa u eurozoni, kazao je Nout Wellink, član ECB-ova vijeća i ujedno predsjednik nizozemske središnje banke. On je kazao da su cijene kredita možda preniske da bi se kontrolirala inflacija.

"Početak današnje trgovine obilježili su komentari člana ECB-ova vijeća Nouta Wellinka", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištu ekonomist u Bank of Tokyo-Mitsubishi Derek Halpenny. "Wellinkovi komentari ukazuju prije na to da je ECB bliža monetarnom zaoštravanju nego labavljenju", dodao je Halpenny.

Podizanje kamatnih stopa u eurozoni mnogi smatraju poticajnim čimbenikom za euro jer se time smanjuje jaz u odnosu na kamatne stope u SAD-u. Američka središnja banka Fed podigla je kamatne stope u devet navrata, na 3,25 posto, dok su one u eurozoni više od dvije godine na povijesno niskih dva posto.

Euro je ojačao iako je luksemburški premijer i ministar financija Jean-Claude Juncker kazao da će gospodarstvo eurozone zabilježiti vjerojatno rast od 1,3 posto ove godine, manje u odnosu na prvotno očekivanih 1,6 posto. "No, očekujemo da će treće tromjesečje biti nedvosmisleno bolje, a to vrijedi i za četvrto tromjesečje".

U prošlome tjednu od vijesti iz eurozone izdvaja se procjena Europske komisije o rastu BDP-a u eurozoni od 0,1 do 0,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prva tri mjeseca. Komisija je potvrdila i svoje procjene o blagom ubrzanju rasta u eurozoni u trećem tromjesečju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙