FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar konsolidirao dobitke na svjetskim deviznim tržištima

LONDON, 14. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtakkonsolidirao dobitke prema najznačajnijim svjetskim valutama,ostvarene nakon što je najnoviji podatak iz američkog gospodarstvapokazao smanjenje manjkova, u očekivanju novih gospodarskihpokazatelja koji bi mu trebali pružiti novu podršku.
LONDON, 14. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtak konsolidirao dobitke prema najznačajnijim svjetskim valutama, ostvarene nakon što je najnoviji podatak iz američkog gospodarstva pokazao smanjenje manjkova, u očekivanju novih gospodarskih pokazatelja koji bi mu trebali pružiti novu podršku.

Euro je tako dodatno oslabio na 1,2078 dolara, no i dalje se drži čvrsto iznad najniže razine u zadnjih 14 mjeseci. Dolar je na dobitku bio i prema jenu te trenutno stoji 111,96 jena, dok je funta zabilježila gubitke prema dolaru i trenutno iznosi 1,7613 dolara.

Neočekivano smanjenje trgovinskog i proračunskog manjka, koje je umanjilo zabrinutosti glede strukturalnih neravnoteža u najvećem svjetskom gospodarstvu, potaknulo je jačanje dolara.

Trgovci kažu da bi najnoviji podatci, a riječ je o prometu u američkoj maloprodaji i podatku o inflaciji čija se objava čeka tijekom poslijepodneva, mogao dolaru pružiti dodatnu podršku.

"U kontekstu tih podataka strukturalni su problemi gurnuti u drugi plan pa će kao posljedica toga fokus tržišta biti više usmjeren na kamatne stope i rast", kazao je Michael Klawitter, viši valutni strateg u West Lb u Duesseldorfu.

"Današnji podatak o prometu u maloprodaji trebao bi opet biti solidno poticajan za dolar", kazao je Klawitter.

Procjenjuje se, naime, da će promet u maloprodaji pokazati porast u lipnju od 1,0 posto na mjesečnoj razini, nasuprot padu od 0,5 posto, zabilježenom u svibnju.

Od vijesti iz eurozone izdvaja se procjena EK o rastu BDP-a u eurozoni od 0,1 do 0,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prva tri mjeseca. Komisija je potvrdila i svoje procjene o blagom ubrzanju rasta u eurozoni u trećem tromjesečju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙