FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stari Most u Mostaru na popisu UNESCO-a

DURBAN/ZAGREB, 16. srpnja 2005. (Hina) - UNESCO je upisao 17 novihkulturnih lokaliteta na listu zaštićene svjetske baštine, među kojimasu i Stari most i stara gradska jezgra u Mostaru, objavila jeorganizacija u subotu.
DURBAN/ZAGREB, 16. srpnja 2005. (Hina) - UNESCO je upisao 17 novih kulturnih lokaliteta na listu zaštićene svjetske baštine, među kojima su i Stari most i stara gradska jezgra u Mostaru, objavila je organizacija u subotu.

Odbor UNESCO-a sastao se ovoga tjedna u Durbanu u Južnoafričkoj Republici kako bi razmotrio ukupno 42 kandidature koje su podnijele 44 zemlje.

Lista zaštićene svjetske baštine sada broji 812 lokaliteta (628 kulturnih, 160 prirodnih i 24 miješana) u 137 zemalja.

Nakon sastanka u Durbanu tri nove zemlje, BiH, Moldavija i Bahrein, imaju svoje lokalitete na popisu svjetske baštine.

Među ostalim, na popis su uvršteni Stari most i stara gradska jezgra u Mostaru, povijesno središte Macaoa, stara jezgra francuskog Le Havrea, muzej Plantin-Moretus (tiskara i izdavaštvo) u belgijskom Antwerpenu, povijesno središte grada Jaroslava u Rusiji, grad Gjirokastra (na jugu Albanije), arheološko nalazište Qal'at al-Bahrain u Bahreinu te arhitektonski lokalitet obitelji Radziwill u Nesvižu u Bjelorusiji.

Na sastanku u Durbanu na popis svjetske baštine uvršteno je ranije i sedam novih prirodnih lokaliteta.

Od ukupno 812 lokaliteta na popisu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a šest je hrvatskih - Plitvička jezera, povijesne gradske jezgre Splita, Trogira i Dubrovnika, te šibenska katedrala i Eufrazijeva bazilika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙