FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sredozemna medvjedica snimljena u Jadranu

ZAGREB, 16. srpnja 2005. (Hina) - Jedna od najugroženijih životinja nasvijetu, sredozemna medvjedica, prvi je put kamerom snimljena uhrvatskom Jadranu, u lošinjskom akvatoriju, objavljeno je u DnevnikuHTV-a.
ZAGREB, 16. srpnja 2005. (Hina) - Jedna od najugroženijih životinja na svijetu, sredozemna medvjedica, prvi je put kamerom snimljena u hrvatskom Jadranu, u lošinjskom akvatoriju, objavljeno je u Dnevniku HTV-a.

Ekskluzivne snimke riječke ekipe HTV-a i prvi boravak morske ljepotice nakon 40 godina u hrvatskom Jadranu, potvrdili su i stručnjaci Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja.

Male Srakane, nenaseljeni otočić u lošinjskom arhipelagu bio je odredište riječke ekipe HTV-a koja je u petak pratila tamošnje ovčare. Iznenada, na desetak metara od obale, pokraj barke, izronila je životinja. Glasni povici ovčara otjerali su je dalje, stotinjak metara od kopna. Snimatelj Boris Vehar uspio ju je s te udaljenosti snimiti.

Osobno mislim da se radi o snimci sredozemne medvjedice, kazao je dr. Draško Holcer predsjednik velološinjskog Instituta za istraživanje mora i član Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Prema snimci se vidi način kako životinja pliva i oblik glave, da ne postoje leđne peraje te da je tijelo životinje vretenasto i debeljuškasto. Sve što vidimo upućuje i potvrđuje da se radi o sredozemnoj medvjedici, kazao je Holcer.

Riječ je vjerojatno o jednoj mlađoj medvjedici koju su zadnjih mjesec dana mnogi vidjeli, no do konkrentnih dokaza koje su tražili po špiljama i plažama, biolozi nisu uspjevali doći. "Nismo našli mjesta gdje je ona boravila, najvjerojatnije zato što je životinja mijenjala mjesta", izjavio je Holcer. Pretpostavlja da je vjerojatno doputovala iz Grčke, utvrdila da nema mira i područje napustila. Sada konačno imamo snimku koja potvrđuje da je životinja bila kod nas, rekao je.

Kako je Holcer izjavio za Hinu, prije HTV-ove snimke imali su i fotografiju te zakonom zaštićene životinje, a radi čega su kontaktirali kolege koji se bave istraživanjem sredozemnih medvjedica u Grčkoj i Italiji.

Na upit i planiraju li provesti istraživanja života medvjedice, Holcer je rekao da zapravo nemaju što poduzeti jer su medvjedice životinje koje već imaju stalna boravišta gdje odgajaju mlade. Svake godine netko vidi medvjedicu, a je li ona zalutala ili je putovala u potrazi za boljim staništem, teško je reći", kazao je Holcer.

Uz grčke otoke živi stotinjak primjeraka te ugrožene vrste koja prije svega voli mir. Smatra se da u Jadranu sredozemnih medvjedica više nema i vodi se kao izumrla vrsta, a posljednji put je pronađena ubijena, 60-tih godina u južnom Jadranu. Inače, ribari su je, radi toga što uništava mreže, uništavali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙