FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Zašto hrvatsku javnost ne impresioniraju slovenske simpatije

LJUBLJANA,18. lipnja 2005.(Hina) - Nova slovenska politika od početkagodine bezrezervno podržava uključivanje Hrvatske u Europsku uniju,ali hrvatska javnost takve izjave ne doživljava kao vjerodostojne, paje one ne impresioniraju, ocjena je koju u komentaru o vanjskojpolitici premijera Janeza Janše i ministra vanjskih poslova DimitrijaRupela u "Delu" od subote iznosi Saša Vidmajer.
LJUBLJANA,18. lipnja 2005.(Hina) - Nova slovenska politika od početka godine bezrezervno podržava uključivanje Hrvatske u Europsku uniju, ali hrvatska javnost takve izjave ne doživljava kao vjerodostojne, pa je one ne impresioniraju, ocjena je koju u komentaru o vanjskoj politici premijera Janeza Janše i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela u "Delu" od subote iznosi Saša Vidmajer.

"Takva bezuvjetna potpora nije posebno impresionirala hrvatsku javnost u kojoj se Slovenija ne spominje kao prijateljska država. Politika prijašnje Ropove vlade koja je uključivala i Rupelove diplomatske prijetnje ostavila je Sloveniju bez prave vjerodostojnosti", navodi komentatorica.

Komunikacija je sada popravljena i premijeri Sanader i Janša su pomirljiviji, ali sve je ograničeno na promocijsku djelatnost vlada koje su svjesne koliko je važno izbjegavati nesporazume u vezi s granicom, ocjena je komentatorice "Dela".

"I jedna i druga vlada znale su da jedna drugu mogu šarmirati samo sporazumom o izbjegavanju incidenata. No, koliko je on vrijedan, to će se prvi put vidjeti nakon što idilu pokvari neki Joras ili Podobnik na slovenskoj, odnosno ribari na hrvatskoj strani", navodi Saša Vidmajer.

Što se tiče Rupelove europske politike i njegova predsjedavanja OESS-om, Vidmajer ocjenjuje da je slovenski ministar vanjskih poslova previše pod utjecajem američke politike. To se je, tvrdi ona, pokazalo i u naklonjenosti Hrvatskoj početkom godine, kad se je Ljubljana, tvrdi komentatorica, "u cijelosti uklopila u američke strateške preporuke konzervativnog centra za strateške studije u Washingtonu", te podržala početak pregovora EU-a i Hrvatske bez lociranja ili uhićenja generala Gotovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙