FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pripadnik "Škorpiona" osumnjičen i za mučenje hrvatskih vojnika

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Protiv Slobodana Davidovića (52),osumnjičenog da je kao pripadnik srpske specijalne jedinice"Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice,zatraženo je proširenje istrage zbog sumnje da je 1991. mučiozarobljene hrvatske vojnike, doznaje se danas na zagrebačkomŽupanijskom sudu.
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Protiv Slobodana Davidovića (52), osumnjičenog da je kao pripadnik srpske specijalne jedinice "Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice, zatraženo je proširenje istrage zbog sumnje da je 1991. mučio zarobljene hrvatske vojnike, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Istražni sudac Mirko Klinžić potvrdio je da je od tužiteljstva zaprimio zahtjev za proširenjem istrage i najavio da će povodom toga uskoro ponovno ispitati osumnjičenog Davidovića koji je sredinom lipnja uhićen i pritvoren.

Nove optužbe protiv njega temelje se na iskazima dvojice svjedoka koji su u listopadu 1991. zarobljeni kao pripadnici Hrvatske vojske. Kako piše tisak, oni su vukovarskoj policiji posvjedočili da su bili žrtve zlostavljanja u improviziranom zatvoru u slavonskom mjestu Bobota. Tvrde da su u noći krajem listopada 1991. u zatvor ušli pripadnici "Škorpiona", među kojima i Davidović, te da su ih pretukli šakama i kundacima.

Jedan od svjedoka tvrdi da ga je Davidović, zajedno s još trojicom "Škorpiona", vezao u vodoravni položaj i njegovom glavom udarao u zid, a drugi svjedok u svom iskazu tvrdi da mu je nožem razrezao testise. Obojica su izjavila da je Davidović nakon toga trećem zarobljeniku, starijem civilu iz Apatina, odrezao uho.

Davidović je sredinom lipnja uhićen u Banovcima kod Vinkovaca zbog sumnje da je kao pripadnik "Škorpiona" sudjelovao u ubojstvu šestorice Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici 1995. Uhićen je nakon što je amaterski snimak tog zločina prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, a kasnije i u javnosti.

Tužiteljstvo ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a on se za sada brani šutnjom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙