FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - U povodu dana Zagrebačke županije,17. srpnja održana je danas svečana sjednica Skupštine Zagrebačkežupanije na kojoj su dodijeljena i priznanja uspješnim poduzećima tezaslužnim pojedincima i organizacijama.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - U povodu dana Zagrebačke županije, 17. srpnja održana je danas svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije na kojoj su dodijeljena i priznanja uspješnim poduzećima te zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Govoreći pred gostima i zastupnicima, predsjednica skupštine Palma Klun Posavec naglasila je da je zemljopisni položaj Županije i njena povezanost s Gradom Zagrebom veliki potencijal, koji dosada nije dovoljno prepoznat od Zagreba.

Ocijenila je "nedovoljnim" prožimanje grada kao nositelja razvoja i Zagrebačke županije te pozvala na aktiviranje neiskorištenih resursa. Istaknula da je zadaća Županije, koja obuhvaća tzv "zagrebački prsten" biti katalizator razvojnih procesa.

Župan zagrebačke županije Stjepan Kožić podsjetio je nazočne da se dan županije slavi od 1995. jer je 17. srpnja 1759. carica Marija Terezija Zagrebačkoj županiji podarila grb, pečat i pravo tzv "crvenog voska".

Istaknuo je da je kroz dugo razdoblje Županija bila neraskidivo vezana s hrvatskom metropolom Zagrebom. Podsjetio je i na veliki prinos Županije u Domovinskom ratu dodavši da je za slobodu život dalo skoro 300 branitelja.

Zagrebačka županija u kojoj živi 309.696 stanovnika, koja se sastoji od 26 općina i 8 gradova na površini od 3067 četvornih kilometara bilježi stalan porast stanovništva dijelom prirodnim prirastom a dijelom migracijama, rekao je Kožić, istaknuvši da to pokazuje da je županija jedna od najatraktivnijih područja u Hrvatskoj. Međutim, dodao je dijelovi županije poput Žumberka, Pokuplja i Posavine gube stanovništvo pa je nužno potaknuti gospodarske i druge mjere radi uravnoteženja broja stanovnika.

Na svečanosti su uručene Povelje Zagrebačke županije sedmero pojedinaca i organizacija i poduzeća te Nagrade Zagrebačke županije Limenoj glazbi "Vrbovec" iz Vrbovca, rukometnom klubu "Dugo selo 1955" iz Dugog sela te profesorici glazbe Branki Bubalo Paliska iz Ivanić grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙