FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka županija u projektu "Vile, rezidencije i dvorci"

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Za projekt "Vile, rezidencije idvorci" Zagrebačka županija ove će godine izdvojiti iz županijskogproračuna 32.700 kuna, zaključilo je danas Županijsko poglavarstvoZagrebačke županije na prvoj sjednici u novom četverogodišnjemmandatu.
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Za projekt "Vile, rezidencije i dvorci" Zagrebačka županija ove će godine izdvojiti iz županijskog proračuna 32.700 kuna, zaključilo je danas Županijsko poglavarstvo Zagrebačke županije na prvoj sjednici u novom četverogodišnjem mandatu.

Taj će novac biti namijenjen za prikupljanje i obradu podataka o svim dvorcima na području Zagrebačke županije i njihovo objedinjavanje u bazi podataka, a za tri dvorca bit će izrađeni detaljniji pilot-projekti kako bi se utvrdila i njihova konačna namjena. Riječ je o dva dvorca Erdoedy, u Jastrebarskom i Kerestincu, i Novim dvorima u Zaprešiću gdje bi se mogao otvoriti univerzitetski kampus.

"Treba razmišljati o tome da se kulturno naslijeđe stavi i u drugu funkciju, a ne samo u muzejsku", rečeno je na sjednici Županijskog poglavarstva.

Projekt "Vile, rezidencije i dvorci" uključen je u program Interreg IIIB CADSES, a tijekom tri godine, od 2004. do 2006. u njemu sudjeluju Italija, Austrija i Grčka s kojima će se koordinirati nositelji hrvatskog projekta prvenstveno zagrebački Arhitektonski fakultet, ali i pet hrvatskih županija koje su se složile da treba povećati vrijednost kulturnog naslijeđa povijesnih dvoraca, kurija i ljetnikovaca jer su to važni činitelji lokalnog identiteta.

Župan Stjepan Kožić je istaknuo da su robne marke također važne za prepoznatljivost Zagrebačke županije poput vina: plješivičkog portugisca i zelinske kraljevine, ali i za razvoj proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima, te predložio subvencije za nabavku loznih cijepova od 700.000 kuna te nabavku voćnih sadnica i ekološku poljoprivrednu proizvodnju što su jednoglasno podržali svi članovi Županijskog poglavarstva.

Također su dali odobrenje tvrtki Petretić d.o.o. za osnivanje doma za odrasle odnosno starije i nemoćne osobe u Kosanjevcu gdje će se moći smjestiti 50 korisnika.

Na 1. sjednici je odlučeno da će od ukupno devet članova Županijskog poglavarstva svoju dužnost profesionalno obavljati tri člana i to oni zaduženi za turizam i suradnju, poljoprivredu te udruge i obrtništvo, što su djelatnosti najvažnije za ostvarivanje zacrtanih programa Poglavarstva u ovom mandatu. Izmjenom županijskog Statuta, uz ostalo, je povećan broj skupštinskih odbora i to tako da je Odbor za društvene djelatnosti i socijalnu skrb podijeljen na tri nova: Odbor za zdravstvo, Odbor za prosvjetu, kulturu i šport i Odbor za socijalnu skrb i umirovljenike.

Najavljeno je da će za Dan županije, 17. srpnja, biti uručena javna priznanja Zagrebačke županije najboljima i to sedam povelja i tri Nagrade Zagrebačke županije za doprinos njenom ugledu i promociji u zemlji i svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙