FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RTL: Austrijsko tužiteljstvo provodi istragu protiv Ašnera

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Austrijsko tužiteljstvo u Klagenfurtuprovodi istragu protiv Milivoja Ašnera, bivšeg ustaškog policajca kojije Hrvatsku napustio prije godinu dana nakon optužbi Centra SimonaWiesenthala da je ratni zločinac, objavio je u četvrtak RTL Hrvatska.
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Austrijsko tužiteljstvo u Klagenfurtu provodi istragu protiv Milivoja Ašnera, bivšeg ustaškog policajca koji je Hrvatsku napustio prije godinu dana nakon optužbi Centra Simona Wiesenthala da je ratni zločinac, objavio je u četvrtak RTL Hrvatska.

U austrijskom ministarstvu pravosuđa RTL-u su potvrdili da je u tijeku prevođenje dokumenata dobivenih od hrvatskog državnog odvjetništva nakon čega će biti odlučeno ima li dovoljno dokaza za početak suđenja.

Milivoja Ašnera (92) sumnjiči se da je kao predstojnik ustaškog redarstva u Požegi 1941. i 1942. počinio ratni zločin nad Židovima.

Ašner je nakon Drugog svjetskog rata prebjegao u Austriju gdje je godinama mirno živio, a u Hrvatsku, odnosno u Daruvar, vratio se 1991. Međutim, točno na dan kada je Centar Simona Wiesenthala podnio kaznenu prijavu protiv njega ponovo je prebjegao u Austriju i sada živi u stanu svoga sina u Klagenfurtu.

RTL je objavio, pozivajući se na austrijsko ministarstvo pravosuđa, da bi optužnica protiv Ašnera mogla biti podignuta za nekoliko tjedana kad završi prevođenje dokumenata i pod uvjetom da se pokaže da protiv njega ima dovoljno dokaza.

Kako Ašner uz hrvatsko ima i austrijsko državljanstvo, prema tamošnjem zakonu, ne može biti izručen drugim zemljama, navodi RTL.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙