FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska bez zabrane uvoza govedine iz Austrije

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Međunarodni centar za epizotiju uParizu službeno je potvrdio da je krava uginula krajem svibnja nafarmi u Kleiwalsertalu u zapadnoj Austriji bila zaražena kravljimludilom, no Hrvatska neće zabraniti uvoz junećeg i goveđeg mesa iz tezemlje jer Austrija poduzima sve zaštitne mjere protiv ljudske zarazekravljim ludilom, doznaje se iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstvai vodnog gospodarstva.
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Međunarodni centar za epizotiju u Parizu službeno je potvrdio da je krava uginula krajem svibnja na farmi u Kleiwalsertalu u zapadnoj Austriji bila zaražena kravljim ludilom, no Hrvatska neće zabraniti uvoz junećeg i goveđeg mesa iz te zemlje jer Austrija poduzima sve zaštitne mjere protiv ljudske zaraze kravljim ludilom, doznaje se iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Uginula 11 godina stara krava uvezena je u Austriju iz Njemačke, a ostalih 4 goveda na farmi je eutanazirano i kod njih su nalazi na kravlje ludilo bili negativni, kaže glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić.

S obzirom na poduzete mjere, nema potreba za bilo kakvom zabranom, pa tako ni zabranom uvoza goveđeg i junećeg mesa iz Austrije, naglašava Pavić.

Po njegovim riječima, Austrija ima vrlo strog sustav nadzora kravljeg ludila, a uginula krava vjerojatno je zaražena prije nego što je uvezena u Austriju, u kojoj je od 1991. zabranjena upotreba koštanog brašna u prehrani goveda. To se brašno smatra glavnim izvorom zaraze i uzrokom kravljeg ludila.

Hrvatska iz Austrije, dodaje Pavić, uglavnom uvozi živa goveda odnosno rasplodne junice kojih je lani iz te zemlje uvezeno 2.386, dok je mesa uvezeno samo 190 tona i ono je prošlo pretrage na kravlje ludilo.

Žive životinje - rasplodne i steone junice te njihovo mlijeko, ne mogu biti sredstvo širenja bolesti, a i kod klanja tih životinja obavljaju se svi potrebni testovi i prati se njihovo potomstvo, kaže Pavić.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙