FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast prihoda od poreza popravio stanje u češkom proračunu

PRAG, 5. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Snažan rast prihoda od poreza iniži troškovi pomogli su češkoj vladi da u prvoj polovini godinezabilježi proračunski višak, priopćilo je češko ministarstvofinancija.
PRAG, 5. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Snažan rast prihoda od poreza i niži troškovi pomogli su češkoj vladi da u prvoj polovini godine zabilježi proračunski višak, priopćilo je češko ministarstvo financija.

Ako se taj neočekivani trend nastavi, češka vlada mogla bi završiti ovu godinu sa skromnim viškom umjesto predviđenog proračunskog manjka od 83 milijarde kruna (3,4 milijarde dolara).

Prema podacima statističkog ureda Češka je posljednji put imala proračunski višak 1995.

"Dramatično poboljšanje ravnoteže u proračunu povezano je prije svega s ubrzanim pritjecanjem prihoda od poreza", kaže se u izvještaju ministarstva.

Prihodi od poreza i pristojbi porasli su više od 50 posto u odnosu na proračunski plan za 2005., dosegnuvši 426 milijardi kruna, objavilo je ministarstvo. Tome rastu pridonijeli su viši prihodi od socijalnog osiguranja i snažna osobna potrošnja, te povećanje stope PDV-a na 19 posto, koje je stupilo na snagu u siječnju, tumači ministarstvo.

Istovremeno su smanjeni vladini troškovi, pa je u razdoblju od siječnja do lipnja u proračunu stvoren višak od 3,8 milijardi kruna.

Prošlogodišnji proračunski manjak također je bio manji od planiranog i odobrenog u parlamentu. Konačni manjak od 93 milijarde kruna bio je za 21 milijardu kruna manji od očekivanog. Usporedbe radi, u 2003. zabilježen je rekordni proračunski manjak od 109 milijardi kruna.

Češka se nada da će smanjiti svoj proračunski manjak na 3 posto bruto domaćeg proizvoda kako bi se kvalificirala za uvođenje eura do 2010. Prošle je godine deficit iznosio 3,4 posto BDP-a, što je manje nego 2003. kada je iznosio 4,3 posto BDP-a, pokazuju podaci statističkog ureda.

Europska Unija prošle je godine kritizirala češku vladu zbog visokog proračunskog manjka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙