FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sad i eu pokazale zajednički pristup međunarodnim pitanjima

WASHINGTON,21. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države i Europska unijaistaknule su u ponedjeljak jedinstven pristup međunarodnim pitanjimapoput Irana, Sjeverne Koreje i Libanona.
WASHINGTON,21. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države i Europska unija istaknule su u ponedjeljak jedinstven pristup međunarodnim pitanjima poput Irana, Sjeverne Koreje i Libanona.

Američki predsjednik George W. Bush sastao se u ponedjeljak s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, luxemburškim premijerom Jeanom-Claudeom Junckerom i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Javierom Solanom.

U nizu zajedničkih deklaracija nakon sastanka Sjedinjene Države i Europska unija su izrazile zajednička stajališta u pitanjima poput programa nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, nuklearnog programa Irana te nedavnih izbora u Libanonu.

Dvije strane su zatražile da Sjeverna Koreja ukine svoje nuklearno oružje i nuklearni program na "trajan, transparentan, potpun i provjerljiv način" i potvrdile svoju potporu šesterostranim pregovorima o tom problemu.

Glede Irana ponovile su potporu pregovorima koje s njim vode Francuska, Njemačka i Velika Britanija i pozvale Teheran da prekine aktivnosti na obogaćivanju i preradi urana te da surađuje s UN-ovom Međunarodnom agencijom za atomsku energiju koja nadzire neširenje nuklearnog oružja u svijetu.

SAD i EU su pozdravile izbore u Libanonu na kojima je pobijedila protusirijska oporba i najavile da bi mogle sazvati međunarodnu konferenciju koja bi podržala i učvrstila novu vladu.

Glede Iraka SAD i EU su rekle da im je zajednički cilj "miroljubiv, ujedinjen i stabilan Irak" te da će nastaviti surađivati na njegovu ostvarenju.

SAD i EU zajednički organiziraju konferenciju o obnovi Iraka u srijedu u Bruxellesu koja je poslužila objema stranama da pokažu kako su duboke podjele oko rata u Iraku sada stvar prošlosti.

Dvije strane su u zajedničkim deklaracijama također izrazile potporu planu Izraela da se povuče iz Pojasa Gaze i podržale održavanje slobodnih i poštenih palestinskih izbora na Zapadnoj Obali, u Gazi i istočnom Jeruzalemu.

U zajedničkoj deklaraciji SAD i EU su pružile potporu europskoj integraciji balkanskih zemalja istaknuvši kako su obje strane usko surađivale na stvaranju cjelovite, slobodne i mirne Europe u čemu su i EU i NATO igrali i igrat će važnu ulogu.

"Uvjereni smo da će reformski proces na Balkanu unaprijediti uspješnu integraciju regije u Eruropu", rekli su oni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙