FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba: Vlada nije smjela pregovarati o ratifikaciji Protokola 7

ZAGREB, 29. srpnja 2005.(Hina) - Saborska oporba ocijenila je danas daVlada nije smjela pregovarati o ratifikaciji Protokola 7, jer za tonije imala pravnih okvira.
ZAGREB, 29. srpnja 2005.(Hina) - Saborska oporba ocijenila je danas da Vlada nije smjela pregovarati o ratifikaciji Protokola 7, jer za to nije imala pravnih okvira.

Oporbeni zastupnici su u raspravi o prijedlogu potvrđivanja novih trgovinskih kvota za poljoprivredne i prehrambene proizvode nakon proširenja EU-a s deset novih članica, upozorili i da je Hrvatska pristala na uvođenje izvanrednih kvota i zaštitnih carina za pojedine proizvode mimo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), i to bez prethodne rasprave na Vijeću za provedbu SSP-a.

Oporbenjaci su uvjereni i da Protokol 7, koji obuhvaća trgovinsku razmjenu od oko 100 milijuna dolara, Hrvatskoj nije donio ništa te da će negativno utjecati na izvoz u EU.

Božidar Pankretić (HSS) uvjeren je da je na nove kvote Hrvatska pristala radi lakšeg puta k članstvu u EU. "Sada po hodnicima EU-a moramo hodati pognute glave i čekati da se nešto dogodi, no neće se dogoditi ništa", kazao je.

I Tonči Tadić (HSP) uvjeren je da se Vlada morala čvrsto držati SSP-a te da je sve ostalo suprotno Ustavu.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković tvrdi, međutim, da je Vlada pregovorima zaštitila interes hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije. U prilog tomu naveo je podatak da je izvoz u zemlje EU-a u prva četiri mjeseca ove godine bio za 54 posto veći nego lani.

Nepodijeljenu potporu zastupnika dobio je prijedlog potvrđivanja ugovora o zajmu od Europske investicijska banke. Višesektorskim zajmom od oko 300 milijuna eura financirat će se izgradnja komunalne infrastrukture u jedinicama lokalne samouprave, što su zastupnici pozdravili kao priliku za gospodarski oporavak seoskih područja.

Kratko se raspravljalo i o prijedlogu imenovanja članova Upravnog odbora Memorijalno- dokumentacijskog centra Domovinskog rata i izmjenama Statuta Hrvatskoga Crvenog križa.

Na samu kraju današnjeg zasjedanja započeta je rasprava o HSP-ovu prijedlogu zaključka o smjernicama za sklapanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu, koju će Sabor nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙