FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 13. srpnja

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije zasrijedu, 13. srpnja.
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za srijedu, 13. srpnja.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvom ovogodišnjem tromjesečju, u skladu s predviđanjima analitičara, zabilježeno usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ostvarena realna stopa rasta od 1,8 posto znatno je niža od 4,2 posto iz prvog kvartala prošle godine. To je ujedno i najniža tromjesečna stopa rasta od zadnjeg kvartala 2000. godine, kada je iznosila 0,6 posto. Premda se kod svih kategorija potrošne metode obračuna BDP-a, osim kod državne potrošnje, i dalje bilježi realan rast u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje, taj je rast bio znatno manji nego u prethodnim godinama, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima", pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku.

ZAGREB - Ukupni krediti banaka svim sektorima u Hrvatskoj su na kraju svibnja iznosili 139,09 milijardi kuna, što je za 23 milijarde kuna ili 19,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pri čemu krediti stanovništvu bilježe godišnju stopu rasta od 19,9 posto, a poduzećima za 10,8 posto. Prema podatcima Hrvatske narodne banke, ukupni su krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli iznos od 68,2 milijarde kuna, a u odnosu na kraj prošle godine povećani su za oko tri milijarde kuna. Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u svibnju ove godine nominalno su bili veći za 11,3 milijarde kuna. Krediti poduzećima na kraju petog ovogodišnjeg mjeseca iznosili su 55,6 milijardi kuna, što je za 2,2 milijarde kuna više nego na kraju 2004., a za 5,4 milijarde kuna više nego u svibnju lani.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj je u svibnju ove godine bio veći za 1,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je nastavljen trend rasta započet u siječnju ove godine, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. Naime, nakon dužeg vremena, u siječnju ove godine broj zaposlenih u industriji je na godišnjoj razini porastao za 1,1 posto. U veljači i ožujku taj je rast iznosio 1,4 posto, a u travnju 1,9 posto. U usporedbi s prethodnim mjesecom, u svibnju ove godine je broj zaposlenih u industriji također povećan, i to za 0,1 posto, dok je u odnosu na prosjek za cijelu 2004. godinu njihov broj bio veći za 1,9 posto. U svibnju se, drugi mjesec zaredom, bilježi i povećanje proizvodnosti rada, i to 1,7 posto.

ZAGREB - U svibnju su u Hrvatskoj izdane 1.222 građevne dozvole, što je za 6,9 posto više u odnosu na svibanj 2004. godine i 5,1 posto više prema travnju ove godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U prvih pet mjeseci ove godine, pak, ukupno je izdano 5.287 građevnih dozvola, što je za 5 dozvola više od istog prošlogodišnjeg razdoblja, kada ih je izdano 5.282. Dozvolama izdanim u prvih pet mjeseci ove godine predviđena je ukupna vrijednost radova od 8,45 milijardi kuna, što je za 13,2 posto manje nego po dozvolama iz prvih pet prošlogodišnjih mjeseci kada je iznosila 9,74 milijardi kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙