FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: nastavljeno suđenje za ratni zločin u Mikloševcima

VUKOVAR, 12. srpnja 2005. (Hina) - Saslušavanjem novih svjedoka danasje na Županijskom sudu u Vukovaru nastavljen sudski postupak započet utravnju ove godine protiv 27 osoba iz Mikloševaca optuženih da su utome mjestu nedaleko od Vukovara, pretežito naseljenu Rusinima, 1991.i 1992. počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
VUKOVAR, 12. srpnja 2005. (Hina) - Saslušavanjem novih svjedoka danas je na Županijskom sudu u Vukovaru nastavljen sudski postupak započet u travnju ove godine protiv 27 osoba iz Mikloševaca optuženih da su u tome mjestu nedaleko od Vukovara, pretežito naseljenu Rusinima, 1991. i 1992. počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Suđenju je nazočno devet optuženika koji se brane sa slobode, a ostalima se sudi u odsutnosti.

Svi zajedno optuženi su da su od početka listopada 1991. do 18. svibnja 1992. u tijeku srpske okupacije Mikloševaca počinili kažnjivo djelo genocida te ubijanja i zastrašivanja nesrpskog stanovništva.

Sudu su danas pristupili svjedoci Eugen Hajduk i Đuro Biki.

Po riječima svjedoka Eugena Hajduka uoči srpske okupacije Mikloševaca 1991. u selu se nalazilo oko 500 Rusina, 70 Srba, 40 Hrvata i nekolicina Ukrajinaca i Madžara.

"Na referenduma za suverenost Hrvatske najmanje je 70 posto mještana glasovalo za suverenitet. Nakon glasovanja osjetila se podjela među mještanima od kojih su jedni bili za Hrvatsku, a drugi za JNA", rekao je Hajduk.

Također je kazao kako se među mještanima osjećao strah te je prevladalo mišljenje da treba početi pregovore s tzv. JNA.

Prisjećajući se pregovora s tzv. JNA u Čakovcima nedaleko od Mikloševaca, tadašnji predsjednik Mjesne zajednice Mikloševaca Đuro Biki rekao je kako su nakon dolaska u Čakovce pred mikloševačko izaslanstvo izišli optuženi Milan i Dušan Stanković. Biki je ustvrdio da ga je Milan Stanković pritom udario tri puta između nogu i šakama po glavi. "Dok su oko mene bili njih dvojica, u zatiljak sam dobio udarac kundakom puške, a vidio sam da su tučeni i Eugen Hajduk i Slavko Hajduk", rekao je.

Kad je od njih zatraženo da tzv. JNA predaju oružje koje su držali pojedini Mikloševčani, pušteni su kućama svi osim Slavka Hajduka, svjedočio je Biki. Dodao je kako su nakon njihova povratka u Mikloševce na središte sela počele padati granate.

"Nekoliko dana nakon pregovora u Čakovcima, 8. listopada, nas 42 koji smo imali oružje napustili smo selo i otišli u šumu Jelaš, a Mikloševce su napustile i naše supruge s djecom", rekao je Biki. Dodao je kako je nakon toga dana u Mikloševcima ostalo oko 400 civila.

Također je rekao kako je i u svibnju 1992. protjeran velik broj seljana, tako da ih je nakon 18. sbibnja 1992. u Mikloševcima ostalo živjeti još samo oko 150.

Nastavak glavne rasprave određen je za 5. i 6. rujna 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙