FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog otkrivanja mogućeg ratnog zločinca tužen za klevetu

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Općinskom sudu danasje počelo suđenje Alenu Budaju kojega za klevetu tuži Milivoj Ašner,nekadašnji ustaški dužnosnik kojega tužiteljstvo sumnjiči za ratnizločin upravo na temelju dokumentacije koju je prikupio Budaj.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Općinskom sudu danas je počelo suđenje Alenu Budaju kojega za klevetu tuži Milivoj Ašner, nekadašnji ustaški dužnosnik kojega tužiteljstvo sumnjiči za ratni zločin upravo na temelju dokumentacije koju je prikupio Budaj.

"Prvo ročište je trajalo vrlo kratko, a iduće je zakazano za 4. studenoga", izjavio je Hini Budaj, dodavši kako mu nije poznato na čemu Ašner temelji tužbu protiv njega. Ocijenio je kako je riječ o "farsi" jer ga tuži osoba protiv koje je službeno pokrenut kazneni postupak za nedjela o kojima je on (Budaj) javno govorio i o čemu je prikupio dokumentaciju koju je predao policiji i tužiteljstvu.

Po Budajevim riječima, Ašnerova zastupnica je na ročištu kazala da tužitelj, za kojega ne zna gdje je, i dalje ostaje kod tužbe.

Budaj je 28-godišnji Požežanin koji je prikupio dokumentaciju koja navodno potvrđuje da je 92-godišnji Ašner u II. svjetskom ratu počinio ratni zločin. Ašner je nestao iz svoje kuće u Daruvaru, nakon što ga je Budaj lani prijavio Centru Simona Wiesenthala.

U svibnju ove godine na požeškom Županijskom sudu protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je kao predstojnik ustaškog redarstva u Požegi 1941. i 1942. počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom. U međuvremenu su hrvatski mediji objavili da Ašner živi u Klagenfurtu, pa je početkom lipnja Centar Simon Wiesenthal pozvao austrijsku vladu da poduzme pravne korake protiv njega.

Direktor tog Centra Efraim Zuroff danas je dao podršku Budaju, ocjenivši kako je smiješno da se na optuženičkoj klupi našla osoba koja je dala velik doprinos u istraživanju i dokazivanju ustaških ratnih zločina.

Zuroff u priopćenju podsjeća kako Ašner još uvijek nije pronađen, iako je prošlo gotovo godinu dana od kada je otkriven. Od hrvatskih vlasti očekuje, pak, da Ašnera konačno optuži za ratni zločin i odmah poduzme sve zakonske mjere kako bi za te zločine odgovarao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙