FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru nastavljeno suđenje za ratni zločin u Borovu

VUKOVAR, 15. lipnja 2005. (Hina) - Iskazom svjedoka Renata Išpana naŽupanijskom sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava usuđenju šestorici hrvatskih državljana srpske nacionalnosti optuženihda su 1991. u Borovu nedaleko od Vukovara počinili ratni zločin protivcivilnog pučanstva.
VUKOVAR, 15. lipnja 2005. (Hina) - Iskazom svjedoka Renata Išpana na Županijskom sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u suđenju šestorici hrvatskih državljana srpske nacionalnosti optuženih da su 1991. u Borovu nedaleko od Vukovara počinili ratni zločin protiv civilnog pučanstva.

Riječ je o obnovljenu sudskom postupku u kojem je prvotno bilo optuženo osam osoba.

Glavna rasprava u prvotnom postupku završila je sredinom srpnja 2004., a krivima su tada proglašena šestorica optuženika i osuđena na ukupnu zatvorsku kaznu od 55 godina. a dvojica su optuženika oslobođena krivnje.

Međutim Vrhovni sud RH je "zbog procesnog razloga" ukinuo presudu, a sudski postupak obnovljen je 30. ožujka ove godine.

Glavnoj raspravi, pod predsjedanjem suca Ante Zeljka, nazočni su optuženi Jovan Čurčić, (1956.), Miloš Držajić (1969.) i Dušan Mišić (1964).

Oni su od 13. ožujka 2003. u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku, a Mladenu Maksimoviću (1968.), Draganu Saviću (1970.) i Jovici Vučenoviću (1959.) sudi se u odsutnosti.

Optuženi su da su od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. u Vatrogasnom domu i "Stanici milicije" u prijeratnom Borovu selu, današnjem Borovu, mučili i zlostavljali zatočenike, uskraćivali im hranu i piće te ih tjerali na prisilan rad.

Prisjećajući se zatočeništva u Borovu, svjedok Renato Išpan rekao je kako mu je u vrijeme kad je bio zarobljen, 1991., bilo 17 godina, da je bio pripadnik 204. vukovarske brigade, ali nije nosio ni oružje ni odoru.

Naglasio je kako ga je optuženi Milo Držajić nekoliko puta ispitivao u tijeku zatočeništva.

"Ne sjećam se koliko sam udaraca dobio pri ispitivanjima. Opalio nas je kako je tko stigao. Tukli su nas drvenim palicama i pendrecima. Dobio sam udarce svuda po cijelom tijelu", opisao je događaje iz zatočeništva Renato Išpan.

Također je rekao kako se nekih stvari ne može više sjetiti jer je od tih događaja prošlo 14 godina.

Nakon Išpanova iskaza sudac Zeljko prekinuo je glavnu raspravu koja se nastavlja 5. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙