FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD: članice eurozone moraju reformirati svoja gospodarstva

PARIZ, 12. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Vlade članica eurozone morajupokrenuti strukturalne reforme u svojim gospodarstvima kako biobnovile izgubljenu konkurentnost, upozorila je u utorak u najnovijemizvješću o stanju gospodarstva u eurozoni Organizacija za gospodarskusuradnju i razvoj (OECD).
PARIZ, 12. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Vlade članica eurozone moraju pokrenuti strukturalne reforme u svojim gospodarstvima kako bi obnovile izgubljenu konkurentnost, upozorila je u utorak u najnovijem izvješću o stanju gospodarstva u eurozoni Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U slučaju nastavka dosadašnje politike i razine gospodarske izvedbe rast će postupno usporavati na oko 1 posto BDP-a godišnje do približno 2020., upozorio je OECD.

Ove bi godine rast trebao usporiti na 1,25 posto, što je neznatno manje nego prošle godine, da bi se potom stabilizirao na 2,0 posto u 2006.

OECD je napomenuo da je stopa rasta od 2,0 posto istovjetna prognozama o potencijalnoj stopi rasta odnosno o maksimalnoj ostvarivoj stopi rasta bez inflacije u zemljama eurozone. Potencijalna stopa rasta ključna je OECD-ova mjera učinkovitosti gospodarstva.

U izvješću se navodi da će inflacija vjerojatno ostati "čvrsto usidrena" na 2,0 posto. Riječ je o stopi koja po definiciji Europske središnje banke (ECB) jamči stabilnost cijena.

"Odlučnost da se nastavi sa strukturalnim reformama potrebna je kako bi se poboljšali izgledi za rast i nastavio proces usklađivanja s gospodarstvima članica OECD-a koja bilježe najbolju izvedbu", ističe OECD u gospodarskom izvještaju za eurozonu za 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙