FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MADRID - Jedan je policajac lakše ozlijeđen u eksploziji što je u utorak oštetila Talijanski kulturni centar u Barceloni, priopćilo je talijansko veleposlanstvo. Policija u drugome po veličini španjolskome gradu priopćila je da se eksplozija dogodila u zgradi, ali da se ne čini kako je riječ o terorističkom napadu. Glasnogovornik veleposlanstva Filip La Rosa rekao je da se još ništa ne zna. Zaposlenici Talijanskoga instituta pozvali su policiju kad su u utorak ujutro ušli u zgradu i pronašli sumnjiv predmet, rekao je La Rosa i dodao da je naprava eksplodirala dok su je proučavali pirotehničari. Prema njegovim riječima, eksplozija je bila slaba.

BEJRUT - Bivši libanonski ministar obrane Elias Murr ranjen je u eksploziji do koje je došlo u utorak u kršćanskom predgrađu sjeverno od Bejruta, priopćili su sigurnosni izvori. Najmanje je jedna osoba pritom poginula, a četiri su ranjene. Murr, rođak prosirijskog libanonskog predsjednika Emila Lahuda i potpredsjednik vlade, ranjen je u eksploziji čiji je cilj, vjerojatno, bilo njegovo vozilo. Po sigurnosnim izvorima, eksplozija je bila toliko jaka da se čula u glavnom gradu, iako se dogodila u petnaestak kilometara udaljenom predgrađu Anteliasu.

KIRKUK - Dvije osobe poginule su, a 15 je ranjeno u atentatu automobilom bombom u utorak u gradu Kirkuku na sjeveru Iraka, priopćila je policija. "Automobil je eksplodirao točno nakon prolaska američke ophodnje u industrijskoj četvrti Kirkuka", rekao je policijski dužnosnik Ali al-Obeidi. "Dva civila ubijena su a 15 je ljudi ranjeno", dodao je.

KABUL - Američke snage ponovno su uhvatile jednoga od četvorice arapskih gerilaca al-Qaide koji su pobjegli iz glavnoga američkog zatvora u Afganistanu, priopćio je u utorak predstavnik afganistanske policije. Taj policajac, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je podatak da je neidentificirani muškarac uhićen u džamiji u mjestu Bagrama, blizu američke vojne baze u kojoj je zatvor iz kojega su u ponedjeljak ujutro pobjegla četvorica gerilaca. Glasnogovornik američke vojske rekao je da nema podataka kojima bi tu vijest potvrdio, ali da će provjeriti.

ZAGREB - Hrvatska predstavlja primjer u regiji u smislu približavanja Europskoj uniji, kazao je u utorak nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot nakon razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović. "Hrvatska je primjer zemlje u regiji u smislu približavanja Uniji i moram primijetiti da je aquis dobrim dijelom već provela", kazao je Bot. Glede Akcijskoga plana, o kojem ga je, kako je kazao, Kitarović podrobno izvijestila, Bot je rekao da je "zadivljen mjerama poduzetima da se odbjeglog generala Antu Gotovinu privede pravdi". "To nije važno samo za Hrvatsku, već i za ostale zemlje u regiji koje imaju europske aspiracije, a trebale bi predati osobe optužene za ratne zločine", kazao je nizozemski šef diplomacije. Dodao je da je važno da "mjere koje se poduzimaju budu jasne i da ne ostanu mrtvo slovo na papiru". Poručio je da će njegova zemlja nastaviti pomagati Hrvatskoj u pripremama za otvaranje pristupnih pregovora.

KAIRO - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao je da se islamski palestinski pokret Hamas mora razoružati da bi bio skinut s crne liste organizacija koje EU drži terorističkima. "Hamas se mora pretvoriti u političku stranku i početi se razoružavati" da bi bio skinut s crne liste EU, rekao je Solana u razgovoru koji je u utorak objavio egipatski list al-Ahram. "Politička stranka ne može imati oružje, to ne postoji ni u jednoj demokraciji", dodao je.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić putuje u srijedu poslijepodne u službeni posjet Ukrajini na poziv ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, a dvojica predsjednika tom će prigodom razmotriti aktualno stanje hrvatsko-ukrajinskih odnosa, perspektive njihovog daljnjeg razvijanja kao i aktualne svjetske probleme, uključujući i najnovija zbivanja u Europskoj uniji. Mesić će također razgovarati s predsjednikom Vrhovne rade (jednodomnog parlamenta) Volodimirom Litvinom, a imat će radni ručak s predsjednicom vlade Julijom Timošenko. Tijekom službenog posjeta hrvatskog predsjednika Kijevu predviđeno je potpisivanje tri sporazuma: Sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka između vlada RH i Ukrajine, Protokola o uzajamnom prilazu na tržište roba i usluga i Sporazuma o suradnji između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i ukrajinske EXIM banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙