FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ispravak naslova i dopuna vijesti - SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA 2806"SKV: Svijet u 9,30 sati" promijene naslov koji ispravno glasi "SKV:Svijet u 12,30 sati".
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA 2806 "SKV: Svijet u 9,30 sati" promijene naslov koji ispravno glasi "SKV: Svijet u 12,30 sati".

Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Velika Britanija preuzela je u petak predsjedavanje Europskom unijom, uz zadaću da pokuša riješiti duboku krizu nastalu zbog problema s europskim Ustavom i nemogućnosti dogovora oko dugoročnog proračuna za razdoblje 2007-2013. Tri važna dosjea čekaju Veliku Britaniju - budućnost Ustava odbačenog na referendumu u Francuskoj i Nizozemskoj, financijska perspektiva za razdoblje 2007-2013. o kojoj se čelnici EU nisu uspjeli dogovoriti na nedavnom summitu u Bruxellesu, te pitanje proširenja.

LONDON - Stanje u kojemu se našla Europska unija je "nezgodno" za sve u Europi, izjavio je u petak britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, prvog dana britanskog predsjedanja Unijom. "Stanje u kojemu smo se trenutačno našli u Europi nije ugodno", rekao je Straw za radio BBC. No, dodao je, "kriza može iznjedriti i nešto dobro i mislim da Europa nije mogla umaći toj krizi". Straw usto misli da London "sada treba iskoristiti svoj položaj predsjedavajućeg EU-a kako bi ponudio vodstvo, ali vodstvo u duhu pomirbe".

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder čije socijalne reforme nailaze na snažan otpor, izjavio je u petak pred zastupnicima da će zatražiti raspuštanje Bundestaga kako bi se mogli organizirati prijevremeni izbori. "Bez novog saziva parlamenta nastavak moje politike nije moguć", rekao je kancelar u zastupničkom domu, istaknuvši da će nakon govora predložiti da se glasuje o povjerenju vladi. Sigurno je da socijaldemokratski kancelar koji je na vlast došao 1998. neće službeno dobiti povjerenje svih zastupnika iz svoje socijaldemokratsko-zelene koalicije koja u parlamentu ima većinu od četiri glasa, a neki su ministri i zastupnici već najavili da će se suzdržati.

BANJA LUKA - Predsjedatelj Međunarodne komisije za Balkan Giuliano Amatto u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" od petka izjavio je kako vjeruje da BiH treba izvršiti promjenu Ustava, jer sadašnji sustav u kojem se sve dijeli na tri dijela prema 'nacionalnom ključu' nije dobar za građane. Ova komisija je prije nekoliko mjeseci prezentirala izviješće u kojem zagovara ustavnu reformu BiH i smanjenje ovlasti visokog predstavnika međunarodne zajednice, a Amatto je u srijedu i četvrtak ovaj dokument prezentirao bosanskohercegovačkim vlastima. Po njegovim riječima, postojeći Ustav odražava potrebe BiH od prije deset godina kada je uspostavljena "ravnoteža" tri nacionalne zajednice, ali tom Ustavu manjka "demokratski element" jer Visoki predstavnik ima velika ovlaštenja.

HONG KONG - Nekoliko tisuća stanovnika Hong Konga krenulo je u petak na godišnji mimohod kako bi zatražili provedbu demokratskih reforma na njihovu području, ali u manjem broju nego zadnjih godina kada je na ulicama bilo pola milijuna ljudi. Prema prvim procjenama, 15.000 ljudi u mimohodu traži pravo da na općim izborima biraju predsjednika izvršne vlasti u Hong Kongu. Kako navode organizatori, ove godine su prosvjedi upereni protiv izbora Donalda Tsanga kojeg je nedavno 800-člano izborno povjerenstvo sklono Pekingu imenovalo upraviteljem Hong Konga bez sudjelovanja drugih kandidata.

BAGDAD - Broj Iračana koji su u lipnju smrtno stradali u sukobima manji je za trećinu nego u svibnju, prema podacima objavljenim u tri bagdadska ministarstva. U lipnju je ubijeno 430 policajaca, vojnika i civila, što je za 36 posto manje nego u svibnju. Ranjene su 933 osobe, što je za 20 posto manje, prema brojkama ministarstva unutarnjih poslova i obrane. Među civilima je 266 mrtvih i 699 ranjenih, u policiji 123 mrtva i 166 ranjenih, a u vojsci 41 mrtav i 68 ranjenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙