FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEOGRAD - Novi duh povjerenja i kompromisa koji postoji između Srbije i Crne Gore (SiCG) i Hrvatske garancija je da će broj takozvanih otvorenih pitanja biti s vremenom sve manji, izjavio je predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović uoči službenog posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Beogradu, u intervjuu za Hinu. Mesić će u srijedu doputovati u trodnevni službeni posjet Srbiji i Crnoj Gori gdje će razgovarati s najvišim dužnosnicima te se susresti s predstavnicima hrvatske manjine. "Srbija i Crna Gora i Hrvatska odnose se jedna prema prema drugoj kao dobri susjedi, partneri u mnogim poslovima. Imamo zajednički prioritetan cilj ulazak u Europsku uniju. SCG i Hrvatska posebno su privržene stabilnosti regije u cjelini u čemu je njihova uloga posebno naglašena", rekao je Marović.

TIRANA - Oporbena stranka bivšeg albanskog predsjednika Salija Berishe u vodstvu je nakon prebrojavanja većeg dijela glasova s parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, izvijestilo je u utorak izborno povjerenstvo. Berisha je već u ponedjeljak navečer izvijestio o pobjedi, slaveći s kolegama iz stranke, izjavivši kako je pobjeda njegove stranke rezultat "čiste" kampanje. Središnje izborno povjerenstvo izvijestilo je da su demokrati u prednosti nad socijalistima premijera Fatosa Nanoa s 55 prema 39 mjesta u parlamentu. "Ovo nije samo pobjeda demokrata već i cijele nacije", rekao je Berisha.

LONDON/EDINBURGH - Oko 100 prosvjednika, protivnika politike zemalja članica skupine G8, uhićeno je nakon žestokih sukoba s policijom u glavnom škotskom gradu Edinburghu, izvijestila je u utorak policija. Prosvjednici su na oko 1.000 policajaca u središtu grada nekoliko sati bacali kamenje, dijelove cigli i druge razne predmete. Mnogi prosvjednici, među kojima ih je dvadesetak i ozlijeđeno kao i nekoliko policajaca, u srijedu će se morati pojaviti pred sudom.

BERLIN - Radnici su u utorak počeli uklanjati polje križeva s bivše berlinske kontrolne postaje Charlie nakon što je jedan privatni muzej izgubio na sudu pravo da zadrži zemljište gdje je napravio spomen park ljudima ubijenim na istočnonjemačkoj granici za vrijeme Hladnog rata. Radnici su prvo pokrili spomen-ploče s imenima žrtava i odnijeli ih, a zatim su počeli uklanjati 1.067 križeva. Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se unatoč kiši na tom bivšem prijelazu između Istočnog i Zapadnog Berlina. Neki od njih su uzvikivali "Izdajice domovine!".

NEW DELHI - Indijske snage sigurnosti u utorak su ubile pet naoružanih napadača koji su upali u vjerski kompleks u gradu Ayodhya u sjevernoj Indiji. Neidentificirani napadači ušli su u hram kojeg svojataju i Hindusi i Muslimani. Hindusi naime tvrde da su islamski osvajači izgradili džamiju na mjestu njihovog hrama gdje je rođen bog Rama prije više tisuća godina, te su je prije desetak godina i uništili zbog čega je došlo do žestokih vjerskih sukoba.

PEKING - Četvero ljudi je poginulo kada se na njih srušio zid u restoranu u sjevernom dijelu Kine, piše u utorak agencija Nova Kina. Do nesreće je došlo u ponedjeljak u jednom mjestu u okrugu Yixian kada se srušio zid u restoranu u kojem je u tom trenutku bilo dvadesetak gostiju, piše agencija. Zid je dijelio restoran od hotela, a vjerojatno se srušio zbog pritiska nakon nedavnog obnavljanja hotela, dodaje agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙