FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 12. srpnja

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 12. srpnja.
ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 12. srpnja.

ZAGREB - Vodstvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) održat će sastanak s glavnim Vladinim pregovaračem za pristup Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije Vladimirom Drobnjakom i njegovim suradnicima. HUP najavljuje da će glavne teme sastanka biti aktualna zbivanja unutar Unije, pripreme Hrvatske za pregovore te izazovi za hrvatsko gospodarstvo u procesu priključenja (10 sati, Europski dom, Jurišićeva 1).

ZAGREB - Farmaceutska kuća Medika i Zagrebačka burza potpisat će ugovor o uvrštenju izdanja trogodišnjih obveznica Medike na Zagrebačku burzu. Nakon potpisivanja održat će se konferencija za novinare. Trogodišnje obveznice Medike u ukupnom iznosu od 16,5 milijuna eura dospijevaju na naplatu 2008. godine. Bit će uvrštene u prvu kotaciju Zagrebačke burze, a agent i pokrovitelj cjelokupnog iznosa izdanja je Zagrebačka banka. Fiksna godišnja kamatna stopa je 4,5 posto, cijena izdanja 99,778 posto, a sredstva prikupljena ovim izdanjem Medika namjerava iskorisiti za prijevremenu otplatu dugoročnih kredita te za iskup komercijalnih zapisa (11 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

SPLIT - HVB Splitska banka i Neva Kerum potpisat će financijski aranžman za kupnju i dokapitalizaciju turističko - ugostiteljskog poduzeća Adriatic d.d. Neva Kerum, tvrtka u vlasništvu splitskog poduzetnika Željka Keruma, postala je nedavno većinski vlasnik Adriatica u sastavu kojega je i poznati splitski Hotel Marjan. Za 88 posto Adriaticovih dionica ponudila je Hrvatskom fondu za privatizaciju 170 milijuna kuna i obvezala se zadržati svih 101 zaposlenika Adriatica na rok od najmanje godinu dana te kroz tri godine zaposliti 113 novih radnika. Ponudi su priložili i pismo namjere skandinavske hotelske menadžment kompanije Residor, kojim se Hotel Marjan smjera uključiti u brand Radison SAS (12 sati, Hotel Marjan, Branimirova obala 8).

KARLOVAC - Tvrtka Wieneberger Ilovac otvorit će obnovljeni i modernizirani pogon za proizvodnju opeke ( Pokupje 2 u 12,30 sati). Vrijednost investicije je 40 milijuna kuna, a omogućit će potpuno automatiziranu proizvodnju više od 20 različitih opekarskih proizvoda. Prije otvorenja održat će se konferencija za novinare (11,30 sati). Wienerberger Ilovac d.d. među vodećim je proizvođačima opeke u regiji sa dvjema tvornicama u Karlovcu i Đakovu.

ZAGREB - Chromos - boje i lakovi otvorit će novi pogon za proizvodnju disperzijskih proizvoda (boja za zidove i mokre žbuke). Vrijednost postrojenja u kojemu će raditi 4 radnika je 1,8 milijuna eura. Riječ je o visokoautomatiziranom pogonu, veličine 1.100 četvornih metara. Kapacitet proizvodnje je 24 tona proizvoda na sat - 12 tona žbuke i 12 tona boja za zidove. Proizvodnja je uglavnom namijenjena izvozu (10,30 sati, Radnička cesta 173).

KOSTRENA - U brodogradilištu Viktor Lenac d.d. u stečaju bit će održana svečana primopredaja i krštenje trajekta "Sveti Marin" koji je za naručitelja Rapsku plovidbu izgrađen u tom brodogradilištu. Trajekt "Sveti Marin", vrijedan oko 4,3 milijuna eura, dugačak je 49,2 metra, kapaciteta 50 automobila i oko 250 putnika, a plovit će na trajektnoj liniji od Jablanca do Mišnjaka. ( u 11 sati, vez br. 1)

RIJEKA - U Rijeci će biti održana osnivačka skupština Udruge za promicanje međuobalnog prometnog povezivanja (Short Sea Shipping). Cilj osnivanja Udruge je suradnja sa sličnim udrugama u Europskoj uniji i kandidiranje projekata koje bi mogla financirati EU. Članovi udruge su hrvatske lučke uprave, luke, udruge brodara i cestovnih prijevoznika te tvrtke koje se bave prijevozom roba i putnika morskim i kopnenim pravcima (Lučka Uprava Rijeka, Riva 1, u 9 sati)

ZAGREB - Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj je u 2004. godini iznosila 16,7 posto, što je smanjenje za 0,2 postotna boda u odnosu na 2003., a 1,5 postotnih bodova u odnosu na 2002. godinu, pokazatelji su iz istraživanja siromaštva koje je objavio Državni zavod za statistiku. Riječ je o stopi rizika u kojoj su u obzir uzeta i novčana i naturalna primanja, a isključe li se naturalna primanja stopa je nešto veća i iznosi 18,7 posto u 2004. To je pak 0,1 postotni bod manje nego li 2003., a 3,1 postotna boda manje nego li 2002. kada je ta stopa iznosila 21,9 posto. Statistički, prag rizika od siromaštva u 2004. za samačko je kućanstvo bio dohodak od 20.714 kuna na godinu, što bi bio mjesečni dohodak od 1.726 kuna. Za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece, prag siromaštva u 2004. bio je dohodak od 43.499 kuna. To znači da bi takvo kućanstvo za prelazak praga rizika od siromaštva, trebalo mjesečno, s primanjima u novcu i naturi, najmanje 3.625 kuna.

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u lipnju ove godine u odnosu na svibanj bile manje 0,2 posto, dok su u odnosu na lipanj prošle godine porasle za 2,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su veće za 4 posto. Na pad proizvođačkih cijena u lipnju u odnosu na svibanj utjecao je pad cijena u prerađivačkoj industriji za 0,3 posto te u rudarstvu i vađenju za 0,8 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom ostale na razini iz prethodnog mjeseca.

ZAGREB - Nepodmirene naloge za plaćanje, u ukupnom iznosu od 10,67 milijardi kuna, u svibnju je u Hrvatskoj imalo 19.888 pravnih osoba sa ukupno 32.255 zaposlenih, pokazuju podaci Financijske agencije koje prenose najnovija "Gospodarska kretanja" Hrvatske gospodarske komore. U svibnju je iznos nepodmirenih naloga blokiranih pravnih osoba pao treći uzastopni mjesec, te je prvi puta nakon 1998. godine, bio niži od 11 milijardi kuna. Istodobno je, u odnosu na mjesec prije smanjen i broj blokiranih pravnih osoba (za 64), te broj zaposlenih u insolventnim pravnim osobama (za 2,5 tisuće).

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙