FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovrinčević: javni dug mogao bi dosegnuti 59 posto BDP-a

ZAGREB,11. srpnja(Hina) - Vanjski član saborskog Odbora za financije idržavni proračun Ivica Lovrinčević upozorio je danas na Odboru da bijavni dug, koji sada iznosi oko 53 posto BDP-a, nakon uključenja dugaumirovljenicima, mogao dosegnuti 59 posto BDP-a.
ZAGREB,11. srpnja(Hina) - Vanjski član saborskog Odbora za financije i državni proračun Ivica Lovrinčević upozorio je danas na Odboru da bi javni dug, koji sada iznosi oko 53 posto BDP-a, nakon uključenja duga umirovljenicima, mogao dosegnuti 59 posto BDP-a.

Pozornost je skrenuo i na trajni karakter povećanih rashoda za plaće i mirovine koji će, kaže, i idućih godina opterećivati proračun.

Lovrinčevićeve procjene nije prihvatio Josip Sudec (HSU) koji tvrdi da je umirovljenički dug neutralan za proračun, da će se vraćati iz posebnog fonda, ne iz proračuna, ne utječe ni na vanjski ni na unutarnji dug.

Odbor za financije bez većih je zamjerki podržao predloženi rebalans proračuna prema kojemu bi proračunski prihodi bili manji za 786 milijuna i u konačnici bi iznosili 85,5 milijarda.

Rashodi bi se povećali za 13 milijuna kuna, odnosno ostali bi na razini od oko 92 milijarde kuna, s tim da bi se unutar proračuna preraspodijelilo nešto više od milijardu kuna.

Pritom bi najviše proračunskog novca otišlo na mirovine (dodatnih 340 milijuna za civilne i 129 milijuna za braniteljske mirovine) te za plaće (dodatnih 346,4 milijuna kuna).

Rebalans predviđa rezanje troškova za nabavu nefinancijske imovine (za 295,9 milijuna kuna), materijalnih troškova (za 223 milijuna), pomoći za inozemstvo, raznih naknada građanima, subvencija itd.

Odbor se suglasio s izmjenama Zakona o izvršavanju državnoga proračuna koji sadrži i novost da će Vlada morati u roku od 15 dana izvještavati Sabor o svakoj preraspodjeli proračunskog novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙