FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za zakonodavstvo bez kvoruma i rasprave o vojnom memorandumu sa SAD-om

ZAGREB,11. srpnja(Hina) - Predložena ratifikacija Memoranduma po kojemubi se američkim vojnicima stacioniranima u Europi omogućilo da, zavojne vježbe, mogu koristiti hrvatski zračni prostor, vojne poligone,te pomorske luke i objekte danas je na saborskom Odboru zazakonodavstvo 'prošla' bez rasprave, ali i glasovanja jer Odbor nijeimao kvoruma.
ZAGREB,11. srpnja(Hina) - Predložena ratifikacija Memoranduma po kojemu bi se američkim vojnicima stacioniranima u Europi omogućilo da, za vojne vježbe, mogu koristiti hrvatski zračni prostor, vojne poligone, te pomorske luke i objekte danas je na saborskom Odboru za zakonodavstvo 'prošla' bez rasprave, ali i glasovanja jer Odbor nije imao kvoruma.

Memorandumom, koji je početkom godine u javnosti 'digao prašinu' zbog prozivki predsjednika države Stjepana Mesića da ga MORH o njemu nije izvijestio, europsko zapovjedništvo američke vojske obvezuje se na najmanju moguću mjeru svesti nepovoljne učinke vojnih vježbi na javne i gospodarske aktivnosti, zdravlje ljudi, prirodu i okoliš.

Svrha je Memoranduma, tvrde u MORH-u, i podići standarde Hrvatske vojske u pripremi za euroatlantske integracije (NATO) te jačanje obrambenih sposobnosti i vojnih vještina hrvatskih vojnika.

Ministar obrane Berislav Rončević danas je istaknuo da se Memorandumom ne prejudicira ulazak stranih, odnosno američkih vojnika u Hrvatsku, već da se njime taj ulazak i provođenje vojne obuke tehnički regulira.

Tu bi regulaciju, ratificira li Hrvatski sabor predloženi Memorandum, provodilo koordinacijsko tijelo sastavljeno od hrvatskih i američkih nadležnih tijela.

Ministar je naglasio da bi se bilo kakva potraživanja za naknadu štete ili kaznena postupanja uzrokovana vojnim vježbama uređivala prema propisima NATO-a, koje je Hrvatska ranije usvojila.

Budući da nije imao kvoruma, Odbor će o Memorandumu glasovati sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙