FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kod Srebrenice otvorena još jedna masovna grobnica

SREBRENICA,11. srpnja(Hina) - Još jedna masovna grobnica otvorena je uponedjeljak kod Srebrenice, a pretpostavlja se kako ona krije tijelanajmanje stotinjak bošnjačkih žrtava masakra iz 1995. godine što su gapočinile srpske postrojbe.
SREBRENICA,11. srpnja(Hina) - Još jedna masovna grobnica otvorena je u ponedjeljak kod Srebrenice, a pretpostavlja se kako ona krije tijela najmanje stotinjak bošnjačkih žrtava masakra iz 1995. godine što su ga počinile srpske postrojbe.

Grobnica na lokaciji Budak locirana je ranije, no njeno otvaranje na dan obilježavanja 10. obljetnice genocida upriličeno je kako bi se sudionicima komemoracije u Srebrenici zorno pokazalo što se u srpnju 1995. godine dogodilo s osam tisuća Bošnjaka, od kojih se većina i danas vode kao nestali.

Voditelj federalnog Povjerenstva za nestale osobe Amor Mašović kazao je kako je masovna grobnica na Budaku jedna od onih sekundarne naravi, što znači da su u nju naknadno prenošena tijela osoba ubijenih i pokopanih na drugim mjestima.

Pretpostavlja se kako su žrtve pronađene na ovom mjestu ranije bile pokopane u masovnoj grobnici Glogova, odnosno da su dio od tisuću do 1200 strijeljanih u Bratuncu neposredno nakon zarobljavanja na području Srebrenice.

Mašović je podsjetio kako je do sada u BiH pronađeno 366 masovnih grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci oko 20 tisuća osoba.

U grobnicama koje kriju žrtve iz Srebrenice do danas je pronađeno i dentificirano 2070 tijela.

Istočna Bosna odnosno područje između Srebrenice, Bratunca i Zvornika slovi za drugo najveće stratište iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Mašović je u ponedjeljak podsjetio kako je daleko najveći broj grobnica odnosno žrtava pronađen u sjeverozapadnoj Bosni između Prijedora, Ključa i Sanskog Mosta, gdje su srpske snage provodile masovna smaknuća Bošnjaka i Hrvata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙