FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SREBRENICA - Podizanjem na jarbol zastave Bosne i Hercegovine i intoniranjem državne himne, u Potočarima kod Srebrenice počela je, nešto poslije 12 sati, središnja komemoracija posvećena desetoj obljetnici masakra nad više od osam tisuća Bošnjaka što su ga u srpnju 1995. godine počinile srpske postrojbe. U memorijalnom kompleksu Potočari okupilo se više od desetaka tisuća ljudi, a među njima su u brojna inozemna izaslanstva. Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjednik Stjepan Mesić. Nenajavljeno je stigao i tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke, a uoči početka komemoracije doputovao je i predsjednik Srbije Boris Tadić. Nakon govora koje trebaju održati član predsjedništva BiH Sulejman Tihić, britanski ministar vanjskih poslova Jack Strow, predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron i Svjetske banke Paul Wolfowitz slijedit će ukop tijela 610 identificiranih žrtava genocida, što će se obaviti po muslimanskim vjerskim obredima i kojega će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

SREBRENICA - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio u ponedjeljak u Potočarima kod Srebrenice, gdje sudjeluje na komemoraciji u povodu 10. obljetnice stradanja srebreničkih Bošnjaka, kako je u Srebrenici počinjen zločin i genocid kakav se ne pamti nakon II. svjetskog rata te da krivci moraju odgovarati. Po Mesićevim riječima, svi oni koji su sudjelovali u zapovijedanju ili izvršavanju srebreničkog zločina moraju se izvesti pred lice pravde. "Ja sam inače protiv smrtne kazne, ali oni koji su ovo učinili, nemaju pravo na život", dodao je Mesić. Mesić je rekao kako su oni koji su ubijali u Srebrenici ubijali u ime srpskog naroda, te da srpski predsjednik Boris Tadić danas mora reći da srpski narod ne stoji iza toga.

SREBRENICA - Još jedna masovna grobnica otvorena je u ponedjeljak kod Srebrenice, a pretpostavlja se kako ona krije tijela najmanje stotinjak bošnjačkih žrtava masakra iz 1995. godine što su ga počinile srpske postrojbe. Grobnica na lokaciji Budak locirana je ranije, no njeno otvaranje na dan obilježavanja 10. obljetnice genocida upriličeno je kako bi se sudionicima komemoracije u Srebrenici zorno pokazalo što se u srpnju 1995. godine dogodilo s osam tisuća Bošnjaka, od kojih se većina i danas vode kao nestali. Voditelj federalnog Povjerenstva za nestale osobe Amor Mašović kazao je kako je masovna grobnica na Budaku jedna od onih sekundarne naravi, što znači da su u nju naknadno prenošena tijela osoba ubijenih i pokopanih na drugim mjestima. Pretpostavlja se kako su žrtve pronađene na ovom mjestu ranije bile pokopane u masovnoj grobnici Glogova, odnosno da su dio od tisuću do 1200 strijeljanih u Bratuncu neposredno nakon zarobljavanja na području Srebrenice.

SARAJEVO - Masakr nad osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici monstruozni je zločin koji je predstavljao lekciju za sve europske zemlje, koje su nakon toga odlučile izgraditi zajedničku vanjsku politiku i osposobiti se za reagiranje u kriznim situacijama, napisao je Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana u autorskom tekstu kojega je ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz". "U moralnom, ljudskom i političkom smislu to je najmračniji trenutak svih ratova vođenih na području bivše Jugoslavije. Među mnogim strahotama ovih ratova, Srebrenica se ipak izdvaja kao najstrašniji zločin počinjen na tlu Europe od završetka Drugog svjetskog rata", kaže Solana, ističući kako je nedvojbeno da su masovna ubojstva što su ih počinile srpske snage u i oko Srebrenice bila nemilosrdna i planirana. Solana ističe kako su svijet i Europa tada iznevjerile nade što su ih kasnije žrtve u njih polagale. "Bit ćemo vječito obilježeni i postiđeni zbog naše nemogućnosti da spriječimo ovaj zločin", istaknuo je Solana.

PENSACOLA - Uragan Dennis, koji je pogodio floridski poluotok i obalu Alabame, u ponedjeljak je naglo oslabio i pretvorio se u tropsku oluju s vjetrovima jačine 80 kilometara na sat krećući se prema sjeveru-sjeverozapadu kroz Alabamu, priopćio je Američki nacionalni centar za uragane. Praćen vjetrovima bržim od 190 kilometara na sat, Dennis je u nedjelju nosio krovove i čupao električne vodove, ali je, unatoč strahovima lokalnog stanovništva da bi šteta mogla biti ravna poharanosti što ju je za sobom ostavio uragan Ivan u rujnu, ipak zadao slabiji udarac. Ipak, oluja još uvijek može prouzročiti obilne kiše i tornado nad središnjom i sjevernom Alabamom, dijelovima Mississippija i dolinom Tennesseeja, upozorio je centar.

AMSTERDAM - Suđenje Marokancu Mohamedu Bouyeriu, optuženom za ubojstvo kontroverznog filmskog redatelja i politačara Thea van Gogha u ime radikalnog islama, počelo je u ponedjeljak na sudu u Amsterdamu uz oštre mjere sigurnosti. Bouyeri, kojeg je tužiteljstvo predstavilo kao ekstremnog muslimana, u sudnici se pojavio s palestinskim crno-bijelim pokrivalom za glavu i knjigom na arapskom. Prošli je tjedan izjavio da ne želi da ga brani dodjeljeni mu odvjetnik. Ukoliko ga se proglasi krivim, Bouyeri bi mogao dobiti kaznu doživotnog zatvora. Theo van Gogh, rođak proslavljenog slikara Vincenta van Gogha, ubijen je 2. studenog 2004. godine.

BAGDAD - Tijela šestorice iračkih vojnika, za koje se vjeruje da su bili zadavljeni, pronađena su u ponedjeljak u bagdadskom predgrađu zajedno s još trojicom vojnika koji su u kritičnom stanju, objavili su bolnički izvori. Bolnica Yarmuk primila je tijela šestorice muškaraca u iračkim vojnim uniformama. Trojica vojnika nalaze se na odjelu intenzivne njege.

PHUKET - Tajland mora izvršiti pritisak na mianmarsku vojnu vlast da oslobodi demokratsku čelnicu Aung San Suu Kyi i druge političke disidente, izjavila je u ponedjeljak američka državna tajnica Condoleezza Rice. "S vremena na vrijeme čujemo uvjeravanja da će biti postignut napredak, ali se čini da tamo nikad neće biti napretka", rekla je Rice novinarima nakon susreta s tajlandskim premijerom Thaksinom Shinawatrom. Ona je zamolila Tajland, koji ima odnose s Mianmarom, da nastavi vršiti pritisak na tu zemlju kako bi oslobodila političke disidente. Rice, koja je doputovala na Tajland kako bi obišla područje pogođeno tsunamijem 26. prosinca, odbila je reći je li sudjelovanje Mianmara na velikoj azijskoj konferenciji o sigurnosti kasnije ovog mjeseca razlog zbog kojeg ona neće nazočiti tom skupu. Prema njezinim riječima, druga "bitna putovanja" su razlog zbog kojeg će ona biti prva američka državna tajnica u više od dva desetljeća koja neće sudjelovati na konferenciji koju saziva Asocijacija zemalja u jugoistočnoj Aziji (ASEAN).

LONDON - Susan Levy, 53-godišnja žena iz Hertfordshirea, sjeverno od Londona, prva je žrtva prošlotjednih terorističkih napada na London koja je službeno identificirana, priopćio je Scotland Yard. Prema istom izvoru, istraga o njezinoj smrti će se otvoriti u podne na sudu St. Pancras Coroners Court. "Identifikacija je složen proces. Iznimno je važno da se ne pogriješi", izjavila je Hazel Blears iz ministsrstva unutrašnjih poslova. U napadima na podzemnu željeznicu i autobus u četvrtak je u Londonu prema potvrđenim informacijama poginulo 49 osoba, 31 osoba još se vodi kao nestala, a ranjeno je više od 700, od kojih je 62 još uvijek zbog težine ozlijeda u bolnici.

LONDON - Broj kupaca u središtu Londona pao je nakon terorističkih napada prošlog četvrtka za oko 25 posto, doznaje se u ponedjeljak iz ankete BBC-a. Glasnogovornik jedne od vodećih robnih kuća, John Lewis, vjeruje, međutim, da će se kupci ubrzo vratiti te će sve, za nekoliko tjedana, biti po starom. No, London je nakon napada povremeno bio jezovito miran, slažu se stanovnici tog grada i mediji. Robne kuće predviđaju kratkoročne posljedice prošlotjednih tragičnih događaja, no uvjereni su, kao i u slučaju napada na New York u rujnu 2001., da će zatišje u 'šopingu' trajati tek nekoliko tjedana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙