FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Kolone autobusa i automobila krenule su u ponedjeljak od ranih jutarnjih sati iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine prema Srebrenici, gdje će se tijekom dana održati komemoracija posvećena 10. obljetnici genocida nad Bošnjacima s tog područja. Organizatori očekuju dolazak više od 200 autobusa i tisuće automobila kojima u Srebrenicu, odnosno memorijalni kompleks Potočari, treba stići oko 50 tisuća ljudi. Promet se u prijepodnevnim satima ipak odvija bez posebnih zastoja, no uz pojačane mjere sigurnosti koje poduzima policija. Sva vozila i autobusi koji prolaze prema Srebrenici podvrgnuti su provjerama kako bi se spriječili mogući izgredi. Šire područje BiH, uključujući tu i Srebrenicu, prošle je noći zahvatilo jako olujno nevrijeme no to, prema izvješćima organizatora, nije omelo pripreme za komemoraciju koja počinje točno u 12 sati. Kako je ranije potvrđeno, u Srebenicu će tijekom dana doputovati i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

BANJA LUKA - Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu banjalučkim 'Nezavisnim novinama' od ponedjeljka kako na komemoraciju srebreničkim žrtvama dolazi "s mislima o odgovornosti za sve što se desilo na prostoru bivše Jugoslavije". "Idem u Srebrenicu misleći o regionalnoj suradnji i odgovornosti za sve ono što se desilo na prostoru bivše Jugoslavije, da dam svoj doprinos nadilaženju teških trenutaka za sve narode s ovih prostora. Moramo prekinuti začarani krug zla na Balkanu kako bismo postali uspješna europska regija, a ne siromašna provincija", rekao je Tadić, unatoč žestokim kritikama koje mu upućuju desničarske stranke u Srbiji koje se protive njegovom dolasku u Srebrenicu. Srbijanski predsjednik je izjavio također kako se nada da će Ratko Mladić biti uhapšen u narednih nekoliko dana.

BIŠKEK - Pobjednik predsjedničkih izbora u Kirgistanu dosadašnji je privremeni predsjednik države i predizborni favorit Kurmanbek Bakijev, objavilo je u ponedjeljak državno izborno povjerenstvo. Prema službenim podacima, dobivenih prebrojavanjem 70 posto listića, Bakijev je osvojio 88 posto glasova. Izbori su održani u nedjelju a sazvani su kako bi se proglasio nasljednik Askara Akajeva koji je siromašnu bivšu sovjetsku naciju vodio gotovo 15 godina. On je nakon oštrih prosvjeda održanih u ožujku zbog namještenih parlamentarnih izbora pobjegao u Rusiju. 55-godišnji Bakijev neko je vrijeme obavljao dužnost premijera u Akajevljevoj vladi, no kasnije se pridružio oporbi i odigrao ključnu ulogu u prosvjedima. Promatrači OESS-a svoj sud o izborima najavili su za ponedjeljak.

BAAQUBA - Devet vojnika je ubijeno u ponedjeljak u zoru u napadu naoružane skupine na kontrolnu točku u iračkom gradu Khalisu, 80 kilometara sjeverno od Bagdada, priopćila je policija. Sukob u Khalisu, nedaleko od Baaqube, trajao je pola sata, dodaje isti izvor. Baaquba je nastanjena šijitima i sunitima i često je poprište napada na iračke snage reda. Dan ranije, u samoubilačkom napadu na regrutni centar u Bagdadu živote je izgubilo 48 ljudi. Bila je to jedna od krvavijih nedjelja u Iraku.

KABUL - Tijelo američkog komandosa, pripadnika elitne postrojbe Navy SEAL i posljednjeg od četvorice vojnika koji su nestali prošli mjesec u Afganistanu, pronađeno je, objavio je u ponedjeljak CNN, pozivajući se na visokog vojnog dužnosnika. Američki komandos je poginuo u sukobu s pobunjenicima i nije držan u zatočeništvu a potom likvidiran, kako su to tvrdili talibani, izvješćuje CNN, no glasnogovornica američke vojske, pukovnica Cindy Moore, nije mogla potvrditi CNN-ovu vijest. Stotine američkih i afganistanskih vojnika tražilo je komandosa koji je nestao nakon sukoba s gerilcima 28. lipnja u provinciji Kunar.

JERUZALEM - Izraelsko izaslanstvo će u ponedjeljak navečer u Washingtonu zatražiti od SAD-a posebnu pomoć od 2,2 milijarde dolara za operaciju povlačenja iz Pojasa Gaze i dijela Zapadne obale, objavio je u ponedjeljak ujutro izraelski radio. Prema istom izvoru, to je izaslanstvo, predvođeno Ilanom Cohenom, šefom kabineta premijera Ariela Sharona, i Yossijem Bacharom, generalnim direktorom ministarstva financija, Tel Aviv napustilo krajem tjedna. Izrael je prvotno računao na američku financijsku pomoć za operaciju povlačenja od 500 milijuna dolara, ali su dužnosnici izraelskog veleposlanstva dali do znanja da su Amerikanci spremni na velikodušniji iznos. SAD svake godine izdvoji Izraelu za gospodarsku i vojnu pomoć oko tri milijarde dolara. Pomoć koju dodatno traži Izrael mora odobriti američki Kongres.

KABUL - Najmanje šest afganistanskih policajaca i tri talibanska pobunjenika poginula su u tri odvojena oružana sukoba u nedjelju u južnom dijelu Afganistana, objavili su u ponedjeljak talibani i policija. Talibani su poginuli u sukobu s Afganistanskom nacionalnom policijom u Spin-Boldaku u južnoj provinciji Kandahar, izvijestila je lokalna policija. Muftija Latifullah Hakimi, glasnogovornik pobunjenika, potvrdio je da je došlo do sukoba i da su tri pobunjenika poginula u borbi. Kazao je da je žrtve imala i afganistanska policija, no odbio je govoriti o brojkama. Hakimi je kazao i da su pobunjenici ubili četiri policajca i još dvojicu ranili u drugom napadu u Dai-Chopanu u južnoj provinciji Zabul, nakon što su napali njihovo vozilo. Još dvojica policajaca ubijena su u glavnom gradu pokrajine Zabul Qalatu, gdje su pobunjenici u zasjedi dočekali policijsko vozilo. U istom su napadu ozlijeđena još tri policajca, kaže Hakimi. Afganistanski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar talibanskih tvrdnji.

PEKING - Najmanje 22 rudara su poginula, a još ih je 60 ostalo zatočeno pod zemljom nakon eksplozije plina u rudarskom oknu u Kini, zemlji s najviše takvih nesreća na svijetu, objavili su državni mediji. Nesreća se dogodila u rudniku ugljena Shenlong u sjevernoj pokrajini Xinjiang, gdje se u vrijeme eksplozije nalazilo 87 rudara, prenosi državna agencija Xinhua. Agencija dodaje da je do sada spašeno pet rudara, no državni ured za sigurnu proizvodnju i nadgledanje menadžmenta objavljuje da ih je spašeno šest. Prošle godine više od šest tisuća rudara poginulo je u eksplozijama i nesrećama širom Kine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙